Saturday, 25 January 2014

Perhimpunan TURUN: NGO tak endah nasihat Guan Eng - malaysiakini

5:47PM Jan 25, 2014

Difahamkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng telah menasihatkan NGO-NGO yang membantah kenaikan harga supaya menangguhkan perhimpunan yang mereka dirancang di Seberang Jaya esok.

Nasihat itu dilaporkan itu dibuat memandangkan  peningkatan
ketegangan akibat daripada dua perhimpunan pro-BN hujung minggu lalu membantah flash mob kangkung anjuran ADUN Machang, Lee Khai Loon, yang didakwa menghina Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kerana menggunakan sayur-sayuran untuk menjustifikasikan siri kenaikan harga di negara ini.


Dalam perhimpunan pertama pada hari Sabtu di Seberang Jaya, timbul ancaman berulangnya rusuhan kaum 13 Mei, manakala yang kedua pada hari Ahad di Alma, Bukit Mertajam, berakhir dengan keganasan, dengan dua orang diserang beberapa peserta prots kerana didakwa mengeluarkan kata-kata rasis.


Penyelaras Jingga 13 Pulau Pinang, Amizudin Ahmat berkata, NGO menghormati kebimbangan dan nasihat Lim tetapi berkata pemimpin Pakatan Rakyat tidak harus lupa kemarahan rakyat terhadapsiri kenaikan harga barangan keperluan.


Jingga 13 adalah salah satu gabungan NGO yang mengambil
bahagian dalam perhimpunan TURUN pertama di Kuala Lumpur pada 31 Disember.


Amizudin menulis dalam facebooknya hari ini ahawa rakyat tidak perlu pemimpin yang lupa rakyat atau mereka yang hanya menggunakan rakyat semasa pilihan raya umum tetapi selepas menang (undi) lupa rakyat

Beliau menggesa orang ramai supaya menyertai perhimpunan tersebut yang akan diadakan di tempat letak kereta terbuka di Bandar Sunway , dari jam 2 petang hingnga 4 petang esok.

Perhimpunan aman, mengapa takut?

Menurutnya, personaliti utama yang menghadiri perhimpunan tersebut termasuk Timbalan Ketua Menteri I Rashid Hasnon , Timbalan Presiden PAS dan Pesuruhjaya negeri Mohamad Sabu, Ahli-ahli Parlimen - Mujahid Yusuf Rawa (Parit Buntar) dan Rafizi Ramli (Pandan) - dan ADUN Afif Bahardin (Seberang Jaya) dan Lee Khai Loon.

Apabila ditanya, MP Tanjung Ng Wei Aik menafikan pernah ada arahan daripada Lim supaya tidak menghadiri perhimpunan tersebut.

Ng, yang merupakan Ketua Pemuda DAP negeri,  bagaimanapun, berkata, disebabkan ada urusan lain yang telah diatur lebih awal, maka dia tidak dapat menghadiri acara tersebut.


Tetapi Pengerusi Kebangsaan DAP Karpal Singh berkata  ahli DAP
mempunyai hak untuk berbuat demikian selagi ianya aman.


Perhimpunan haram, katanya, adalah yang mahu menggulingkan kerajaan - tuduhan yang dilemparkan terhadap TURUN sebelum ini.

Karpal yang juga ahi Parlimen Bukit Gelugor berkata, para pemimpin BN juga sepatutnya menyertai perhimpunan itu untuk menjelaskan kepada rakyat mengenai kenaikan harga dan justifikasinya.

Karpal juga menggesa pihak polis melindungi peserta perhimpunan itu jika berlaku keadaan yang tidak diingini, sambil berkata tidak ada keperluan untuk mendapatkan permit bagi mengadakannya, walaupun Ketua Polis Negeri Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata perhimpunan yang diadakan tanpa memberi notis 10 hari notis, akan disiasat di bawah Akta Perhimpunan Aman .

"Pemimpin BN telah berucap kepada beribu-ribu orang dalam banyak perhimpunan sejak beberapa tahun tanpa permit, jadi polis tidak perlu mengamalkan double standard," kata Karpal.

KM suarakan kebimbangan

Menurut Amizudin, nasihat ketua menteri itu telah disampaikan kepada ADUN-ADUN PKR yang menghadiri mesyuarat keselamatan pada pukul 3 petang di Komtar semalam.

Mesyuarat itu diadakan bagi membincangkan keganasan dalam perhimpunan pro-Umno hujung minggu lalu dan kes baru-baru ini di mana Penolong Pegawai Daerah Abu Hassan Osman diserang di hadapan 35 anggota polis dalam satu operasi untuk merobohkan gerai-gerai penjaja haram di Teluk Bahang .

Kebimbangan Lim itu juga dimaklumkan kepada Amizudin dan pasukannya dalam mesyuarat jam 9 malam tadi di Cherok Tokun oleh ADUN PKR yang menghadiri mesyuarat pukul 3 petang itu .


Sementara itu Afif , yang juga exco negeri  menyatakan sokongannya terhadap perhimpunan esok, sambil menggesa menolak politik perkauman.

"Perhimpunan ini adalah untuk menuntut reformasi sebenar dalam ekonomi, penolakan rasuah dan  pembaziran dana awam," kata beliau yang juga ketua Pemuda PKR negeri ini.

Gempur akhir TURUN 2.0 P.Pinang esok sasar aman Putrajaya henti 'projek huru-hara negara'

SEBERANG JAYA - Sukarelawan TURUN 2.0 atau Turunkan Kos Sara Hidup Rakyat sejak pagi tadi menggempur beberapa kawasan tumpuan awam, termasuk Foodcourt Seberang Jaya sebagai persiapan perhimpunan aman yang bermula jam 2.00 petang esok.
Koordinatornya, Khairul Ishak berkata, mereka turut akan mengedar risalah di persiaran pasar raya Queensbay dekat Bayan Baru jam 4.00 petang ini, diikuti, jam 9.00 malam serentak di Uptown Perda Bukit Mertajam, R&R Bagan Ajam dan Padang Kota Lama, George Town.
"15,000 risalah sudah habis diedar di masjid -masjid sebelum Jumaat. Kita akan gempur akhir (edar risalah) di beberapa kawasan tumpuan sejak pagi ini hingga tengah malam nanti," ujar Khairul yang juga Pengerusi NGO Bantah Anugerah keRakyatan Asing (BARA) dalam satu sidang media, selepas meninjau kawasan utama perhimpunan di Sunway Business Park Seberang Jaya.
Lokasi perhimpunan itu adalah berdepan dengan Klinik Pakar Dr. Anwar dan Pejabat Perhubungan PKR Pulau Pinang.
Pengerusi Lang-Gar!, Zulkefli Saad, Amizudin Ahmat (Koordinator Jingga 13 Pulau Pinang), Zolkifly Md. Lazim (Pengerusi Badan Bertindak Hapuskan Tol Jambatan Pertama Bukit Mertajam, HAPUS, merangkap AJK Perhubungan PAS Pulau Pinang), Amir Md. Ghazali (Pengerusi Skuad Keadilan Malaysia, SKUAD), Jab Samat (Ketua Cabang PKR), Norhayati Jaafar (Ketua Wanita Keadilan Malaysia) dan Nizam 'Ahli Fikir (Koordinator SAMM Pulau Pinang) turut hadir pada sidang media itu.
Jab Samat berkata, beliau berharap, perhimpunan esok dapat berlangsung secara aman seperti dirancang.
"Kita yakin, TURUN 2.0 aman seperti yang dirancang kerana Ketua Polis Negeri (Dato' Abd. Rahim Hanafiah) sendiri akan turun esok," jelasnya.
Amizudin pula berkata perhimpunan itu adalah pergerakan beberapa NGO, justeru tiada masalah untuk disertai oleh mana-mana pihak yang bersetuju untuk membantah kenaikan kos sara hidup rakyat.
"Rakyat tidak perlu takut pada bayang-bayang sendiri apabila Umno mengatakan bahawa 13 Mei akan meletus lagi disebabkan Lee Khai Loon (ADUN Machang Bubuk) sumbat kangkung dalam replika muka Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak).
"Usah menongkah arus kemarahan rakyat berhubung kenaikan harga barang," nasihat Amizudin kepada pemimpin Kerajaan Negeri Pulau Pinang.
Zolkifly pula menasihatkan Putrajaya supaya segera menangguhkan projek menghuru-hara negara, melalui penyokong Umno dan Perkasa menjalankan isu perkauman serta agama di negeri ini dan Malaysia.
"Selain bantah GST (Cukai Barangan dan Perkhidmatan), TURUN 2.0 esok membawa satu mesej, bahawa seluruh rakyat Malaysia minta Putrajaya kekal keamanan dan hentikan 'projek huru-harta negara'.
Berikut adalah kenyataan berhubung proses perjalanan TURUN 2.0, esok:
SIDANG MEDIA TURUN 2.0
Sabtu, 25 Januari 2013, 10 pagi
Astaka Pasar Awam Seberang Jaya
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Himpunan Aman TURUN 2.0 atau Turunkan Kos Sara Hidup Rakyat diteruskan seperti yang diumumkan sebelum ini,  iaitu pada Ahad, 26 Januari 2014 bermula jam 2.00 petang hingga 4.00 petang di Seberang Jaya, Pulau Pinang.
Rafizi Ramli ( 0173285000), Fariz Musa (0199900288) dan Din 'Blogger Sharp Shooter' (016469 5343) bersama-sama Jingga 13 serta Wanita Keadilan akan berkumpul dari Bandar Sunway.
Chegubard (017668 8404) dan Nizam (0175704272) bersama-sama grup Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) akan berkumpul dari Stesen Minyak Caltex-Petronas bersebelahan Lebuhraya Sungai Nyiur.
Haji Mohamad Sabu ( 0169311381), Datuk Dr.Mujahid Yusof Rawa (016440 3164) dan Major Ariffin (019433 7119) akan memimpin perhimpunan dari Masjid Taman Semilang.
Pak Jab, Mohd Ikhwan Nasser Mohamad Isa ( 0123191985) Zulkefli Saad (0134362848) bersama-sama NGO Lar-Gar! akan memimpin perhimpunan dari Business Park.
Dari semua lokasi ini, perarakan aman menuju ke Business Park.
Kita akan sehampir mungkin ke kawasan itu secara aman kerana, difahamkan, akan berlaku sekatan trafik yang luar biasa di Business Park.
Perhimpunan aman ini dijangka akan menerima penyertaan dari luar Pulau Pinang, khususnya dari negeri Utara Semenanjung Malaysia.
Justeru, diharap semua pihak datang lebih awal dengan parkir di Tapak Pesta Seberang Jaya untuk mengelak kesesakan trafik.
Perhimpunan Utama di Business Park akan dipengerusikan oleh Pengerusi NGO Bantah pengAnugerahan warganegara Rakyat Asing (BARA) Khairul Ishak (0125487236), Pengerusi Skuad Keadilan Malaysia (SKM) Amir Ghazali (0135848386) dan Pengerusi Hapuskan Tol Jambatan Pertama Pulau Pinang (HAPUS) Zolkifly Md. Lazim (0124810074).
Semua peserta bolehlah memakai baju berwarna HITAM sebagai solidariti kita semua membantah kenaikan kos sara hidup rakyat serta pelaksanaan Cukai Barangan & Perkhidmatan (GST) oleh Kerajaan Umno Barisan Nasional Pusat.
Semua digalakkan membawa plakad yang membawa mesej bantahan ini dengan penuh sopan kerana kita akan berarak secara aman serta penuh disiplin.
Individu yang melakukan provokasi atau tidak mengikut etika perhimpunan aman ini adalah bukan daripada kalangan kita, serta atas tujuan penganjuran aksi murni ini.
Pihak keselamatan, iaitu Skuad Keadilan Malaysia tidak teragak-agak untuk menarik mereka yang terbabit keluar daripada kawasan kelompok perhimpunan TURUN 2.0 ini.
Sila telefon semua penama di atas sekiranya berlaku tangkapan polis dll untuk mendapatkan khidmat guaman daripada Suara Rakyat Malaysia (SUARAM).
Sekali lagi, ditegaskan bahawa TURUN 2.0 adalah perhimpunan aman. Kita akan membawa mesej keamanan untuk masa depan yang lebih bermaruah untuk rakyat Malaysia.
Semua rakyat Malaysia dijemput turun esok! Mohon sebarkan informasi ini sekarang!
Justeru, Kita berharap pihak polis dapat mengawal keselamatan di kawasan TURUN 2.0.
Kita turut berharap PUTRAJAYA MENGHENTIKAN SEMUA PROJEK MENGHURU-HARA NEGARA jika ada perancangan seperti aksi memukul pegawai kerajaan yang membabitkan penyokong daripada grup Umno dan Perkasa terbabit baru-baru ini.
Turun! Turun! Turun!

WOW! ANAK ROSMAH MILIKI KEDIAMAN MEWAH DI BERVERLY HILLS ? - sarawakreport

WOW! Riza Aziz’s Secret Beverly Hills Mansion HOLLYWOOD EXCLUSIVE
Huge open plan property
How it was advertised – a huge open plan property

Instant movie mogul, Red Granite’s Riza Aziz, has purchased a secret Hollywood mansion in the most expensive part of Beverly Hills overlooking LA.
Sarawak Report has established that 36 year old Mr Aziz, who earlier spent some three years working in London for HSBC, purchased 912 N Hillcrest Road for $17.5million in September 2010.
The property sprawls over 11,500 square feet and has 5 bedrooms and 10 bathrooms. It looks out over an enormous swimming pool and views of West Hollywood.
It is is flanked by gracious avenues and neighbouring vast residences, mostly belonging to big names in the movie business.
Red Granite HQ is on 7th floor
Red Granite HQ is on 7th floor
Tour buses swing by at regular intervals, packed with star-spotters from all over the world and expensive cars purr past in an area where nobody walks.
912 North Hillcrest Road is also just a step away (were anyone to consider walking) from Red Granite Pictures’ exceedingly plush office address on Sunset Boulevard.
This is also not a premises that the company cares to make public.
However, Sarawak Report visited the large 7th floor suite and established that it is top spec and covers half an entire floor of the building with stunning ocean views across Los Angeles.
The space rents out for $3.75 a square foot with each floor providing some 11,600 sq ft, indicating a monthly rental of over $20,000 for the up and coming movie financing company.
We found Red Granite's prime location and office space
We found Red Granite’s prime location and office space

912 North Hillcrest Road

Let's pull down this brand new place and build it again - 912 N Hillcrest at present!
Let’s pull down this brand new place and build it again – 912 N Hillcrest at present!
The Aziz mansion is registered not under the name of its owner, who is the stepson of the Malaysian Prime Minister and son of Rosmah Mansor, but a company called 912 North Hillcrest Road (BH) LLC, registered in Delaware, which is a well-known corporate tax haven.
However, the company which performs a private business and wealth management role for Mr Aziz, Nigro Karlin Segal Feldstein & Boino (NKSFB) confirmed the property was his.
And when we visited last week we discovered that it has just been completely demolished and is being totally rebuilt.
The advertisement photographs (above) are of the previous house, which neighbours told us had already been comprehensively refurbished in advance of the sale to Mr Aziz back in 2010:
“It originally sold for $6.8million, then it was remodelled and sold for $9.8million to an Arabic guy, who demolished and re-built and then sold it for $17.5 million. Now look it has been demolished again by the guy who bought it” mused a groundsman, who did not wish to be named.
Insider peek - the spacious rooms are being entirely re-built with an open plan theme
The spacious rooms are being entirely re-built with an open plan theme
The lower floor, which is under construction by the builders Winters Schram is completely covered in tarpaulin to protect the wood walls and ceilings, which are currently being installed.
We learnt that there will be an entirely new, “very large” pool, which we saw being dug out at the front of the house.
There are a bevy of workmen both on the site and tending the landscaped garden. However Sarawak Report was able to gain access to the uninhabited property for a look at what is being remodelled.
We found a series of huge rooms based on a open plan design, connecting into each other, in what is clearly being developed as the ultimate modern Hollywood style.
Airy and spacious
Airy and spacious
Reliable insiders have confirmed that the rebuilding will cost several millions more dollars than the original asking price, bringing the cost of the property up towards the sort of price that Mr Aziz recently paid for the $33.5million property that we revealed he bought in New York in 2012.
Property news outlets had reported that Mr Aziz’s purchase of the apartment at Park Laurel 15 West 63rd Street was one of the most expensive ever in the capital.
It matched the record breaking purchase by his friend, the controversial young Malaysian businessman Jho Low, of the penthouse in the Trump Tower, also for $33.5 million.

Major works
Major works
Questions about so much money

Malaysians reacted in astonishment over Christmas when Mr Aziz’s multi-million dollar New York property was brought to public attention.
Perhaps now they will be less surprised to learn that the youthful Malaysian, who is seeking to invest in the movies, has sought to make his main base in Hollywood with an even grander accommodation there?
However, once again, there is the valid question as to how he came by such enormous sums of money?
It is one thing to claim that you have persuaded 3rd party investors to risk hundreds of millions of dollars on films, but quite another to be purchasing personal properties.
As a politically exposed person in Malaysia Mr Aziz and his family are currently being pressed to explain how he or his family were able to finance such an extremely expensive series of homes, quite apart from raising hundreds of millions to bankroll movies like Wolf of Wall Street?
The law firm Loeb & Loeb, which incorporated Red Granite back in 2010, is in an informed position to advise Mr Aziz on appropriate transparency.
Supervising the case - Mr Channing Johnson is the husband of NKSFB Director Debra Johnson, who manages Riza Aziz's business affairs.
Supervising the case – Mr Channing Johnson is the husband of NKSFB Director Debra Johnson, who manages Riza Aziz’s business affairs.

A Loeb&Loeb partner, Channing Johson, to whom a letter threatening Sarawak Report with legal action was copied last month, is married to the director at NKSFB, who we have been reliably informed, directly manages Mr Aziz’s financial affairs, Debra Johnson.
The law firm assured Sarawak Report that:
“It is factually untrue to state (or strongly imply) that the Picture is owned or financed, in whole or in part, by relatives of Mr Aziz, by Mr Aziz himself, from other sources of financing emanating from the country of Malaysia, or Mr Low. In fact, the budget of the Picture was financed through traditional sources of motion picture financing, including funds provided by three major financial institutions, tax credits and foreign pre-sales.” 
Director at NKSFB who handles the Riza Aziz account.
Director at NKSFB who handles the Riza Aziz account.
We request, therefore, that Mr Johnson of Loeb & Loeb with the assistance of Mr Aziz and Mrs Johnson, furnish more details about these sources of funding.
Firstly, because there would appear no need to keep them secret and secondly because Mr Aziz and his family, like the President of America, are politically exposed persons.
Mr Obama publishes his annual finances and many Malaysians would like to see their own politicians do the same or at least have the right to ask for similar transparency, without being threatened with legal ruin.
We would also like to take the opportunity to request an explanation as to why Mr Low was given his own credit of “special thanks” in the movie Wolf of Wall Street, since Loeb & Loeb have confirmed he was not involved in the financing of the film in any way?
Was it for treating a thirsty production team to copious champagne or some other reason, since the credit is widely noted for being a highly unusual gesture in the film business?

Most expensive rental property in Hollywood

$40,000 a month at 8500 Burton Way
$40,000 a month at 8500 Burton Way
Meanwhile, records indicate that Mr Aziz has been treating himself to some very elegant accommodation, while he waits for the completion of his Hollywood Mansion.
He has been occupying the penthouse floor of what has been described as Hollywoods most expensive ever rental apartments at 8500 Burton Way.
We visited the brand new, plush building, which advertises itself as Hollywood’s most sought after address.
The apartments come with full concierge service and expensive cars are lined up by the valet service outside.
The Wall Street Journal featured the building, which was developed in 2012 by Rick Caruso a major financierr:
“Named after its address, 8500 Burton Way features floor-to-ceiling windows and space-age curves, including a cloudlike oculus that appears to float over the building. It also features some of the priciest rents the city has ever seen”
Roof top gardens and pools distinguish the down town property
Roof top gardens and pools distinguish the down town property

The article continues:
Many of the building’s units rent around $8 a square foot, compared with about $2 a square foot for an average Los Angeles apartment or $4 for a luxury building, says Paul Habibi, a real-estate professor at the University of California, Los Angeles. “I’ve been in this business for 17 years and I’ve never heard of $8 a square foot anywhere in L.A.,”[Wall Street Journal]
As smart as it gets.  Penthouse exterior at 8500 Burton
As smart as it gets. Penthouse exterior at 8500 Burton

By now Malaysians will not be surprised to learn that the unaccountably wealthy son of Rosmah Mansor has been living it up on the 7th floor of this acme of LA luxury buildings.  Only the very best and most expensive of accommodation seems contemplatable for Mr Aziz.

JOM TURUN 2.0 ! JINGGA13 AKAN BERSAMA TURUN 2.0 DI PULAU PINANG

Jingga13 menyeru rakyat Malaysia untuk ke Himpunan TURUN 2.0 !

Thursday, 23 January 2014

Ziarah Lan Xcasanova di Rantau Panjang

Ketua Koordinator Jingga 13 Malaysia telah menziarahi Ahli Sektetariat Jingga13 Malaysia Komtad Roslan aka Lan Xcasanova yang baru-baru ini mendapat serangan jantung di rumah beliau di Rantau Panjang, Kelantan.

Bersama Fariz Musa turut bersama Bendahari Jingga13 Malaysia Komrad Mawar dan Lan Koboi.

Beliau juga antara pengasas Jingga 13 turut dikesan mengidapi paru-paru berair dan pihak doktor masih membuat diagnosis kompilasi jantung beliau hadapi.

Semoga komrad Lan Xcasanova diperoleh kekuatan dan disembuhkan oleh Allah SWT,Amin.

SPRM KANGKUNG?? KPK INDONESIA LEBIH SERIUS PERANGI RASUAH!

'Big brother' MACC not as effective as Indonesia's anti-graft body

Alyaa Alhadjri

KUALA LUMPUR: There are "no constraints" that can stop the Indonesian Corruption Eradication Commission (KPK) from pursuing high-profile graft cases ahead of the republic's presidential elections in July this year.

Former KPK deputy chairman Erry Riyana Hardjapamekas told theantdaily that he believes the commission will proceed with its prescribed duties without any fear or favour as there is nothing to stop them from doing so.

"KPK will push on to get the best evidence (and proceed to press charges)," said Erry when met after a forum titled "De-Linking Power and Corruption" which was organised in conjunction with the launch of a new NGO, the Centre to Combat Corruption and Cronyism (C4) on Jan 17.

When asked how the ongoing KPK probes will impact public's perception and outcome of the upcoming presidential elections, Erry said it all depends on the person being investigated.

"At the moment, the ruling Partai Demokrat (Democratic Party) appears to be more affected (by graft probes) but we don't know about the future," he said.

According to a recent periodic survey conducted by Indonesian newspaper Kompas, among 1,400 respondents across 34 provinces, support for the Democratic Party had dropped to 7.2% from the initial 11.1% in December 2012.

The Democratic Party under Indonesia's current president Susilo Bambang Yudhoyono had swept into power in 2009 on an "anti-corruption platform" but over the past few months, at least three of its top officials, including party chairman Anas Urbaningrum were investigated for involvement in various high-profile graft cases.

Anas was detained on Jan 10 as part of investigations centered on the construction of the Hambalang sports complex. He was accused of having received Rupiah 2.21 billion in kickbacks from the winning contractors and channelling them towards securing his position as the Democratic Party chief during internal elections in 2010.

Erry is one of the five founding members of the KPK in 2003 and he had earlier described the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) as a "big brother" to the republic's anti-graft body, despite the MACC only being established in 2009. Formerly, it was known as the Anti-Corruption Agency.

While observers noted that there is still a long way to go towards eradicating corruption in Indonesia, recent actions taken by the KPK appears to have a positive impact towards restoring public's faith in the institution.

The KPK's anti-graft net had in October last year even succeeded to ensnare Indonesia's Constitutional Court chief justice Akil Mochtar for allegedly accepting a bribe to fix the court's ruling on a contested election.

Indonesian media also reported that the KPK in its annual report last year recorded a 70% increase in the number of cases investigated and a success to save almost Rupiah 1.2 trillion in estimated national financial losses due to graft.

On the other hand, public's perception towards the MACC continues to suffer a setback following revelations of multi-billion dollar scandals which the commission had allegedly failed to investigate due to 'political interference'.

The acquittal of two senior former federal ministers implicated in the RM12.5 billion Port Klang Free Zone (PKFZ), Tun Dr Ling Liong Sik and Tan Sri Chan Kong Choy, further cast doubts over MACC's impartiality in combating graft involving members of the ruling Barisan Nasional.

The forum on Jan 17 was organised by online portal Malaysiakini. Also on the panel were Islamic Renaissance Front chairman Dr Ahmad Farouk Musa (a C4 director) and MACC senior deputy director of investigation Han Chee Rull.

Former Bar Council president Dato S Ambiga also spoke at the event.

http://www.theantdaily.com/news/2014/01/20/big-brother-macc-not-effective-indonesias-anti-graft-body

Sumbangan Ikhlas Untuk Anak Yatim Dan Miskin

Hulurkan sumbangan Ikhlas anda bagi membantu program SEMARAK MUHABBAH bersama Rumah Kebajikan Anak Yatim dan Miskin Al-Munirah,Klang. Semoga Allah membalas segala bantuan anda.

Wednesday, 22 January 2014

INI BUKAN ISU KANGKUNG ! JOM KE TAKLIMAT GST OLEH YB RAFIZI !

Salam saudara/saudari,

Dengan segala hormatnya sdr/i rakan-rakan dijemput ke Taklimat Penerangan GST pada esok (Khamis) malam.

Butiran program adalah seperti berikut:

Tajuk: Taklimat Faham GST Tolak GST
Tarikh: 23 Jan 2014 (Khamis)
Masa: 830 mlm - 1030 mlm
Tempat: Auditorium, Menara MBPJ, Petaling Jaya (Map: http://goo.gl/maps/yr5qD)

Taklimat tersebut akan disampaikan oleh YB Rafizi Ramli, Ahli Parlimen Pandan dan Pengarah Strategi KEADILAN bagi menerangkan:-

i. skop pelaksanaan, mekanisme, terma penting, kewajipan mengecaj GST
ii. perbezaan GST dengan cukai sedia ada
iii. kesan pelaksanaan GST
iv. hujah berbeza mengenai pelaksanaan GST kepada ekonomi negara

Satu video penerangan 'Apa Itu GST' telah diupload di http://www.youtube.com/watch?v=lxd1mFuVDKk
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 21 January 2014

TUN DAIM KANGKUNGKAN NAJIB ! BUKTI UMNOBN GAGAL TADBIRURUS NEGARA.

DAIM KRITIK NAJIB GAGAL BeritaMalaysia - Yahoo Groups - http://groups.yahoo.com/neo/groups/beritamalaysia/conversations/messages/128778

Ringkasan ucapan Tun Daim pada 18.01.14 di Dewan Kismec.

Atas jemputan UMNO Merbok :

1- Isu kenaikan harga barang kerana kerajaan gagal mengawal.

2- Isu kenaikan harga tol. Kerajaan sepatutnya mengkaji perjanjian yang lama utk dilanjutkan bukan menaikan kadar.

3- Isu pengurangan Subsidi yg selama ini dinikmati rakyat perlu diteruskan dengan mengurangkan perbelanjaan kerajaan di mana rakyat nampak kerajaan boros dalam perbelanjaan negara.

Terlalu banyak wang dibelanjakan untuk perkara yang tidak patut dan tidak memberi pulangan yg baik kpd rakyat dan negara.

4- Kenaikan elaun dan gaji kakitangan kerajaan juga mempengaruhi harga barang.

5- Menteri-Menteri tidak pandai menerang dan menjawab isu-isu yang dibangkitkan rakyat. Buatkan rakyat marah.

6- PM selaku menteri kewangan tidak bijak menguruskan perbelanjaan negara.

7- Ketika negara dilanda bencana banjir. PM dan ada juga menteri-menteri yang bercuti di luar negara.

8- Tun meramalkan BN akan tewas sekiranya PRU diadakan ketika ini atau di dalam keadaan yang sebegini rupa.

9- BN masih kuat dan memerintah kerana masih mendapat sokongan orang Melayu. Sepatutnya Melayulah yang perlu mendapat lebih manfaat daripada pemerintah.

10- Perbelanjaan besar dalam perkara-perkara 'mengambil hati' kaum Cina adalah kerja yang sia-sia dilakukan PM kerana mereka masih dan tidak akan menyokong kerajaan BN.

11- Tun juga persoalkan kenapa Melayu tidak dijaga.

12- Terlalu mengikut kehendak para penasihat dalam menentukan dasar yang akhirnya merugikan Melayu.

-------------------------------------------------

Kerajaan UMNO dibawah pimpinan PM tidak cekap dan boleh mendatangkan mudarat hilangnya kuasa BN dlm pemerintahan negara pada PRU akan datang.

Polisi dan tadbirurus negara oleh Kerajaan UMNOBN ternyata gagal memberikan kesan yang baik kepada rakyat malah rakyat berdepan dengan peningkatan kos sara hidup yang membebankan.

UMNO ternyata GAGAL memperjuangan nasib orang melayu tetapi orang Melayu terus diperbodohkan demi menyelamatkan kuasa dan kemewahan Pemimpin UMNO.

Orang Melayu harus sedar bahawa UMNO bukanlah parti yang memperjuangkan nasib orang Melayu tetapi mempergunakan Melayu untuk kepentingan dan survival Pimpinan UMNO untuk terus berkuasa dan memperkayakan diri,keluara dan kroni mereka.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 20 January 2014

Spekulasi Rosmah taja filem, SPRM perlu siasat - Jingga 13 - Keadilandaily

Jan 17 2014 / Keadilan Daily
(Azuan Ab Rahman)

KUALA LUMPUR 17 JAN: Ketua Koordinator Jingga 13, Fariz Musa mahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menyiasat spekulasi media bahawa isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor Rosmah terlibat membiayai filem anaknya Riza Aziz.

Spekulasi tersebut seperti yang dilaporkan

Portal Mstar Online sebelum in melaporkan Riza enggan mengulas kontroversi berhubung filemnya yang menelan belanja hampir RM326 juta selain dakwaan mendapat sumbangan kewangan daripada ibunya.

"SPRM harus melakukan siasatan terhadap rosmah untuk mengetahui apakah dakwaan tersebut benar atau tidak.

"Sebelum ini, anaknya didakwa telah membeli sebuah rumah penthouse mewah, kini menghasilkan pula sebuah filem dengan kos yang sangat besar.

"Sudah pasti rakyat mahu tahu apakah kekayaan dan kemewahan luar biasa anak isteri perdana menteri itu datangnya dari ibunya yang kita tahu mengamalkan cara hidup yang mewah dan berprestij," kata Fariz kepada Keadilandaily.

Namun menurut ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN itu, walaupun Jingga 13 sendiri sebelum ini telah beberapa kali membuat laporan kepada SPRM berhubung isteri perdana menteri itu, malangnya tidak satu siasatan pun yang dilakukan.

"Ini mengecewakan dan memberi gambaran ketidaktelusan SPRM.

"Dalam keadaan rakyat tertekan dengan kos hidup, keluarganya dan beberapa Menteri terus berbelanja mewah. SPRM perlu siasat," tegas Fariz.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Selamatkan Petani dan Pesawah Miskin! Petani Dan Pesawah Bantah Menteri Pertanian dan Asas Tani

Kenyataan bersama BelaTani dan Badan Bertindak Pesawah Malaysia

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani

Pihak Kami (BelaTani dan Badan Bertindak Pesawah Malaysia) telah meneliti pengumuman yang dilakukan oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Menteri Pertanian dan Industri AsasTani Malaysia yang diadakan pada 16 Januari 2014 selepas melancar Jihad Memerangi Orang Tengah Dalam SubSektor Padi dan Beras di Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Puteri Saadong, Binjai, Kelantan.

Antara perkara yang telah diteliti dan ingin diketengahkan semula oleh kami selepas pengumuman oleh Menteri adalah seperti berikut:-

1. Kenyataan Menteri: 
"Menyeragamkan harga pembelian padi di Semenanjung kepada RM1,200 setan metrik "
Tuntutan BelaTani dan BBPM :  
a. Menolak tindakan kerajaan menyelaraskan dan menetapkan harga RM1.20/kg tanpa boleh lagi diapungkan berdasarkan penawaran seperti sebelum ini.
b. Menuntut  sekurang-kurangnya meningkatkan harga lantai kepada RM1.35/kg dan harga selebihnya terus diapungkan untuk memberi keuntungan lebih kepada petani yang mungkin dapat mencapai sehingga RM1.50/kg jika kualiti padi yang dikeluarkan semakin bermutu dengan ini akan menggalakkan pemain industri padi dari gilongan anak muda menceburkan diri. 

2. Kenyataan Menteri:
"berkuat kuasa musim penuaian akan datang" (harga padi)
Tuntutan BelaTani dan BBPM :  
Menuntut agar dilaksanakan kenaikan RM1.50/kg harga lantai padi pada musim penuaian ini dan bukan musim penuaian  akan datang, kerana kebanyakkan kenaikan lain yang melibatkan beberapa kerat konglomerat diumum hari ini, 12.01 tengah malam sudah dinaikkan, tetapi mengapa tidak kepada para petani yang miskin ini.

3. Kenyataan Menteri:
"bagi menghapuskan peranan 'orang tengah', kesemua Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK), Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada) dan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) digerakkan bagi membeli padi terus daripada pesawah dan membawanya ke kilang memproses padi"
Tuntutan  BelaTani dan BBPM :  
Kami melihat kaedah ini tidak akan memberi apa-apa jaminan petani akan memperolehi apa keuntungan lebih dari segi jangka panjang, bahkan akan lebih menyukarkan. Ianya kelihatan baik dari segi teori dan akan gagal dari segi pratiknya, yang memang sudah sejak sekian lama telah dibuktikan gagalkan sebelum ini di atas kerenah birokrasi. Selain itu kemudahan-kemudahan asas baru terpaksa dibuat oleh yang berkenaan. 

4. Kenyataan Menteri
Penentuan mutu sebenar padi di pusat pembelian padi yang dikendalikan oleh PPK, Kada dan Mada itu akan melibatkan PPK, Petani dan Padiberas Nasional Berhad (Bernas), dan pemutuan sebenar padi turut diwajibkan di kilang padi swasta.
Tuntutan  BelaTani dan BBPM : 
Menuntut agar pemutuan padi diletakkan tahap siling iaitu 18% (bermaksud pemotongan tidak boleh melebihi 18%, tetapi kurang tidak mengapa). Selama ini kilang swasta telah sanggup memotong di bawah 18%, tetapi malangnya dihalang oleh kawal selia kerana jika potongan kurang menyebabkan kerajaan terpaksa mengeluarkan lebih banyak subsidi berdasarkan berat padi kepada para petani yang mengeluarkan padi yang berkualiti.  

5. Kenyataan Menteri
"memantapkan lagi pengagihan jualan beras subsidi ST15 kepada golongan berpendapatan rendah, pengagihan beras itu kepada petani akan dilaksanakan di Pusat Belian Padi, PPK dan kilang beras Bernas mulai 1 April ini.
     
Beras itu juga tidak akan dipasarkan di pasar raya besar sebaliknya hanya dijual di kedai berdekatan golongan sasar seperti Kedai Agro Bazar, Kedai Rakyat 1Malaysia, Kedai TUKAR, Kedai Peladang, Kedai Koperasi, Kedai e-kasih, Kedai Felda, kedai runcit di perumahan awam kos rendah dan projek perumahan rakyat termiskin (PPRT) serta kedai runcit di kawasan luar bandar.

Kampit beras ST15 akan dilabelkan dengan "Kegunaan Isi Rumah Warganegara Malaysia Sahaja" dan pembelian dihadkan kepada dua kampit untuk satu keluarga, katanya."
Tuntutan  BelaTani dan BBPM : 
Hidupkan kembali program "Subsidi Beras Untuk Rakyat" (SUBUR) yang dilancarkan pada 1 Disember 2009 dan mati tanpa di ketahui dimana kubur dan batu nisannya. Sedangkan tujuan SUBUR dilaksanakan adalah untuk mengelak ketirisan sebanyak RM27 juta sebulan yang ditelan oleh jerung industri beras seperti yang diberi taklimat kepada Pengerusi dan Urus setia Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen (MPPP) pada 12 Oktober 2009

Oleh kerana kami masih tidak berpuashati terhadap pengumuman yang dibuat Menteri, kami dari  BelaTani dan Badan Bertindak Pesawah Malaysia (BBPM) akan meneruskan kempen tandangan di seluruh Malaysia dengan kaedah bertemu dan menjelaskan hak dan jasa para petani dalam menjaga kepentingan jaminan keselamatan makanan negara terhadap 27 juta rakyat Malaysia, sehingga tawaran yang lebih munasabah tercapai demi kebajikan keluarga petani seluruhnya.

17 Januari 2014

Mohd Subri Said
Pengerusi BelaTani

Hj Mohd Fuad Yaakob
Pengerusi Badan Bertindak Pesawah Malaysia
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Hasutan Rasis Dan Brutaliti UMNO Bukti Kegagalan Menjawab Dan Mengalih Isu Kenaikan Kos Sara Hidup Rakyat

Kenyataan Media
JINGGA13 Malaysia

20 Januari 2014

Hasutan Rasis Dan Brutaliti UMNO Bukti Kegagalan Menjawab Dan Mengalih Isu Kenaikan Kos Sara Hidup Rakyat

JINGGA13 Malaysia menyelar tindakan desperado dan brutaliti UMNO yang telah bertindak melakukan demonstrasi di Bandar Sunway,Seberang Jaya,Pulau Pinang dan Pusat Khidmat Masyarakat DUN Macang Bubuk dengan menggunakan sentimen perkauman sempit serta ugutan tentang rusuhan 13 Mei serta bertindak zalim dan ganas memukul dua orang awam yang melalui tempat demonstrasi tersebut.

JINGGA13 Malaysia benar-benar hairan apakah kaitan antara flash mob 'I LOVE KANGKUNG' dengan sentimen rasis yang cuba diapi-apikan oleh UMNO sehingga dilihat begitu desperado dan tidak normal serta meronta-ronta sehingga mengungkitkan isu perkauman dan sanggup melakukan jenayah.

Andai tindakan flash mob dilihat menghina Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ekoran mengeluarkan kenyataan yang menjadi jenaka bukan sahaja di dalam negara tetapi di luar negara berkaitan "kangkung sekarang dah turun harga" sebenarnya dilihat lebih menghina dan merendah-rendahkan maruah rakyat yang sedang dicengkam dengan kenaikan kos sara hidup dan kenaikan harga barang ekoran kenaikan berantai oleh Kerajaan UMNOBN sedang dalam masa yang sama Datuk Seri Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor hidup dalam kemewahan luar biasa dengan isu pembelian jet pribadi dan sebagainya.

Tindakan UMNO yang tidak terkawal ini ternyata cuba mengalihkan isu serta malu dengan kenyataan Perdana Menteri yang kini digelar sebagai "PM Kangkung" dengan ugutan dan sentimen perkauman dan agama yang ternyata tidak masuk akal dan tidak relevan langsung dengan isu kenaikan kos sara hidup yang melibatkan kenaikan harga barang makan serta perkhidmatan yang dianjurkan ADUN Macang Bubuk YB Lee Khai Loon.

Adakah kerana flash mob I LOVE KANGKUNG yang dianjurkan oleh ADUN Macang Bubuk adalah seorang berketurunan CINA maka ianya mempunyai kewajaran menaikkan sentimen rasis isu ketuanan melayu,13 Mei dan turut mengaitkan isu agama ternyata tindakan UMNO adalah tidak profesional,matang,dangkal dan memalukan.

JINGGA13 Malaysia mendesak pihak Polis mengambil tindakan dan siasatan terhadap risalah yang bersifat rasis dan menghasut orang ramai menghadiri demonstrasi yang menunjukkan seorang lelaki yang membawa senjata parang serta bahasa yang berbau ugutan dan provokasi yang boleh mengugat kehormanian dan keselamatan rakyat.

Jingga13 Malaysia mendesak UMNO menghentikan tindakan yang tidak matang tersebut dan bersama-sama membantah kenaikan kos sara hidup yang lebih penting daripada bertindak melakukan provokasi serta mengamali perkauman sempit .

MUAFAKAT*PRIHATIN*BERANI

FARIZ MUSA
Ketua Joordinator
JINGGA 13 Malaysia
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tahniah Atas Kejayaan Kem Muafakat Jingga13 Malaysia dan Kempen Bantah BBN Pulau Pinang

Saya merakamkan jutaan tahniah dan syabas di atas kejayaan mengadakan Kem Muafakat Jingga13 yang diadakan di Yayasan Aman,Permatang Pauh bermula 17-18 Januari 2014.

Semoga Kem Muafakat menjadi asas penting bagi tujuan menjana permuafakatan dikalangan komrad dan diharapkan segala latihan yang diberikan dapat diimplementasikan agar pergerakan Jingga13 lebih aktif dan efektif dalam memperjuangan rakyat.

Saya juga merakamkan terima kasih di atas komitmen yang tinggi oleh para komrad dalam menjayakan Kempen Bantah Barang Naik di Pulau Pinang pada 18-19 Januari 2014 dibeberapa lokasi sekitar Pulau Pinang yang telah berjaya mengumpulkan 2400 tandatangan rakyat membantah barang naik.

Dalam kesempatan ini juga saya merakamkan jutaan terimakasih kepada para penyumbang yang telah membantu bagi membiayai keseluruhan kos Kem Muafakat dan Kempen Bantah Barang Naik serta komitmen yang tinggi Jingga13 Pulau Pinang.

Semoga Allah SWT membalas jua.Jazakallah dan terima kasih

FARIZ MUSA
Ketua Koordinator
JINGGA 13 Malaysia

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 19 January 2014

Rakyat Pulau Pinang Terus Bantah Barang Naik

Kempen Sejuta Tandatangan Bantah Barang Naik diteruskan di Sekitar Seberang Jaya hinggalah ke Queensbay Malla,Pulau Pinang.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.