Saturday, 28 December 2013

Team Prihatin Jingga 13 sampaikan Sejadah dan barang makanan di Kuantan

Team Prihatin Jingga13 Malaysia hari ini telah bertolak dari Shah Alam dalam Misi Bantuan Kemanusian Jingga13 Malaysia untuk mangsa-mangsa banjir di Kuantan. Mereka sampai di Pejabat Parti Keadillan Rakyat Kuantan pada pukul 4 petang. Di sana mereka telah menyerahkan barang2 berupa sejadah dan barang makanan kepada  En, Zarul, Wakil YB Fuziah Salleh dari Pejabat Khidmat Parlimen Kuantan. Selain Jingga13, bantuan kali ini juga datangnya dari Pejabat DUN Kota Anggerik.
Tahniah!! Penunggang Motorsikal Bakal Dikenakan Bayaran Tol!!


Putrajaya sedang mempertimbangkan bayaran tol untuk penunggang motosikal di seluruh negara dan mengkaji kemungkinan membina lorong motorsikal di semua lebuh raya.

Nanyang Siang Pau memetik Menteri Kerja Raya, Datuk Fadillah Yusof sebagai berkata bahawa satu jawatankuasa khas akan meneliti cadangan itu.

Beliau berkata, hanya beberapa lebuh raya di seluruh negara mempunyai lorong motorsikal.

"Kami juga akan mengkaji kemungkinan menyekat jenis motosikal yang boleh menggunakan lebuh raya berdasarkan kapasiti enjin mereka .

"Kami juga akan mengkaji lebar lorong yang berdedikasi untuk memastikan mereka menampung motosikal pelbagai saiz. "

Beliau berkata kementerian itu hanya akan membuat keputusan selepas jawatankuasa selesai buat kajian.

Fadillah juga berkata pada masa ini bayaran tol tidak ditetapkan mengikut kapasiti enjin tetapi berdasarkan kepada kelas atau jenis kenderaan.

" Motosikal berkuasa tinggi adalah dikecualikan daripada bayaran tol kerana mereka termasuk di dalam kategori kenderaan beroda dua ," kata beliau sambil menambah bahawa penunggang motosikal terpaksa membayar tol di Malaysia-Singapura Kedua Link Expressway (Tanjung Kupang Plaza ), dan juga sebagai Jambatan Pulau Pinang.

Friday, 27 December 2013

ZALIM DAN TIDAK PERIKEMANUSIAAN: JINGGA 13 KECAM YAYASAN ISLAM TERENGGANU TIDAK SAMBUNG SEJUMLAH BESAR PERKHIDMATAN GURU KAFA

26 Disember 2013 

Jingga 13 Malaysia mengecam tindakan Yayasan Islam Terengganu yang telah mengambil tindakan drastik dengan tidak menyambung perkhidmatan sejumlah besar guru KAFA berkhidmat di negeri Terengganu tanpa memberikan apa-apa alasan yang munasabah.

Merujuk kepada surat yang dikeluarkan oleh Yayasan Islam Terengganu bertarikh 16 Disember 2013 , Pengarah Yayasan Islam Terengganu,Tuan Ahmad Fadluldin bin Mohamad langsung TIDAK menyatakan alasan mengapa perkhidmatan guru-guru KAFA tersebut tidak disambung.

Menurut Garis Panduan Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) Jakim 2011, Perkara 9 yang dirujuk oleh beliau di dalam surat berkenaan menyatakan bahawa perkhidmatan guru KAFA boleh dihentikan pada bila-bila masa dengan dinyatakan sebab-sebab tertentu. Namun pihak Yayasan Islam Terengganu langsung tidak menyatakan sebab musabab tindakan yang telah diambil oleh mereka sehingga tidak disambung perkhidmatan Guru-Guru KAFA tersebut. 

Difahamkan bahawa tindakan tersebut adalah tindakan balas dendam pimpinan UMNOBN Terengganu terhadap Guru-Guru KAFA dan keluarga mereka yang dituduh menyokong Pakatan Rakyat sewaktu PRU13 lalu. Andai benar tuduhan tersebut ini menunjukkan betapa tidak profesional dan tidak matangnya tindakan oleh Pimpinan UMNOBN Terengganu dan membuktikan Yayasan Islam Terengganu tunduk dengan kezaliman.

Isu ini perlu dijawab sepenuhnya oleh Yayasan Islam Terengganu kerana ianya melibatkan satu tuduhan yang serius yang mana ianya akan menjejaskan integriti Yayasan Islam Terengganu sendiri sebagai sebuah institusi yang ditubuhkan bagi menjalankan dakwah serta penyelidikan yang berkaitan hal ehwal agama Islam. 

Adakah pihak Yayasan Islam Terengganu sebagai sebuah institusi yang diperbadankan dan mempunyai kaitan dengan kerajaan negeri tidak mempunyai sensitiviti dengan mempertimbangkan kesusahan yang bakal dihadapi oleh guru-guru KAFA tersebut yang mungkin mempunyai banyak tanggungan dan bergantung sepenuhnya kepada pendapatan yang diperolehi melalui tugas sebagai seorang guru KAFA.

Jingga13 Malaysia dengan ini mendesak pihak Yayasan Islam Terengganu MENARIK BALIK keputusan serta membuat perlantikan semula kesemua Guru-Guru KAFA yang telah dihentikan perkhidmatan mereka. 

Yayasan Islam Terengganu sewajarnya bersifat matang dan profesional serta tidak tunduk kepada tekanan politik , sempit dan murahan sehingga sanggup bertindak ZALIM dan TIDAK BERPRIKEMANUSIAN dan MENGINAYAI Guru-Guru KAFA yang tidak lagi disambung perkhidmatan mereka serta langsung TIDAK MENUNJUKKAN ETIKA ISLAM tetapi lebih bersikap tunduk kepada budaya politik kotor dan menjijikan.

JINGGA 13 Malaysia yakin guru-guru KAFA yang dilantik oleh Yayasan Islam Terengganu adalah merupakan yang berkelayakan setelah melalui ujian atau temuduga yang dijalankan oleh pihak Yayasan Islam Terengganu sendiri serta berpengalaman dalam mendidik anak bangsa dalam bidang agama Islam.

JINGGA 13 Malaysia mendesak agar Kerajaan Negeri Terengganu mengambil perhatian kepada isu ini serta menyelesaikannya dengan penuh bijaksana,jangan sampai majoriti Guru-Guru KAFA ini merupakan anak negeri Terengganu dizalimi dan diinaya tanpa sebarang pembelaan.

MUAFAKAT*PRIHATIN*BERANI 

FARIZ MUSA
Ketua Koordinator
JINGGA 13 Malaysia

Berikut adalah antara surat dari Yayasan Islam Terengganu bertarikh 16hb Disember 2013 yang dialamatkan kepada 21 penama Guru Kontrak Kelas Alquran dan Fardu Ain (KAFA) menyatakan bahawa kontrak mereka tidak disambung dan perkhidmatan mereka ditamatkan mulai 31hb Disember 2013.
Thursday, 26 December 2013

Pengurusan Hong Leong bertindak zalim – Jingga 13 Johor


Jingga 13 Johor hari ini mengutuk sekeras-kerasnya tindakan melampau Pengurusan Hong Leong Bank yang bertindak zalim serta melampaui batas kemanusiaan terhadap 45 orang kakitangannya yang mana 27 orang dari mereka telah diberhentikan kerana tidak mahu mematuhi arahan pemindahan fasa 2 penghuban dan pemusatan oleh institusi perbankan berkenaan yang disifatkan sebagai menzalimi kakitangan tersebut.

Pengurusan Hong Leong Bank telah memberikan pelbagai tekanan kakitangannya yang menolak tawaran tersebut agar mereka meletak jawatan secara sukarela. Antara tekanan yang telah diberikan kepada mereka yang menolak arahan pemindahan tersebut termasuklah menafikan kemudahan untuk kakitangannya menunaikan solat.
Tindakan menafikan kemudahan beribadat bagi kakitangannya yang beragama islam adalah satu tindakan biadap dan kurang ajar serta tidak bertanggungjawab dari pihak pengurusan Hong Leong Bank bahkan tindakan Pengurusan Hong Leong Bank ini boleh dianggap mencabar institusi Raja-raja kerana Sultan/Raja adalah Ketua Agama Islam.
Tindakan pengurusan Hong Leong Bank jelas menunjukkan sikap angkuh mereka apatah lagi kegagalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Richard Riot untuk menyelesaikan kes ini seolah-olah memberi “lampu hijau” kepada pengurusan Hong Leong Bank bertindak sesuka hati mereka sedangkan menteri berkaitan yang mempunyai kuasa untuk campur tangan dibawah Akta Perhubungan Perusahaan 1967 untuk mengambil tindakan atau berkaitan bagi maksud penyelesaian pertikaian seperti dalam kes ini, sekurang-kurangnya dapat membela pekerja bawahan seperti ini yang jelas ditindas dengan rakus oleh majikan.
Isu penindasan Hong Leong Bank terhadap kakitangannya juga telah disuarakan beberapa kali oleh ahli parlimen namun masih tiada lagi tindakan dari mana-mana pihak terutama dari agensi kerajaan. Apakah ada kuasa atau individu yang berpengaruh dibelakang Hong Leong Bank sehinggakan Kementerian Sumber Manusia seolah-olah menikus dalam hal ini?
Jingga 13 Johor akan berbincang dengan NUBE untuk membawa perkara ini ke SUHAKAM sekiranya kementerian terbabit masih gagal memberi jawapan yang positif berhubung isu tersebut.
Campurtangan SUHAKAM perlu kerana tindakan pengurusan Hong Leong Bank telah melanggar hak asasi kemanusiaan. Jingga 13 Johor akan terus bersama NUBE akan terus mendesak kementerian untuk menyiasat dan mengambil tindakan segera bagi menyelesaikan isu ini.
Mohamad Nazri Ismail
JINGGA 13 JOHOR


110 helai Sejadah Ke Kuantan dan Chukai oleh Team Prihatin Jingga13 untuk Surau dan Mangsa Banjir


Shah Alam - Ketua Koordinator Jingga13 Malaysia, Fariz Musa telah menyerahkan sejumlah 110 helai sejadah kepada Team Prihatin Jingga13 yang diketuai oleh Komrad Eja, Timbalan Setiausaha 2 Jingga13 Malaysia dalam Misi Prihatin Jingga13 Malaysia untuk diagihkan di Chukai dan Kuantan.

"Duit sejumlah RM1550 adalah merupakan wang baki hasil sumbangan orang ramai ke dalam akaun segera Misi Prihatin Banjir di Pantai Timur dan Johor atas nama Bendahari Jingga13 Malaysia" ujar Fariz Musa.

Justeru itu, sejumlah 50 helai sejadah akan diserahkan kepada YB Fauziah Salleh untuk diagihkan di surau-surau sekitar Kuantan yang turut ditenggelami air banjir tempohari dan 60 helai sejadah lagi akan diagihkan ke rumah-rumah di sekitar Chukai, Kemaman terutama di kawasan yang teruk ditenggelami air banjir.

"Jingga13 Malaysia merakamkan jutaan penghargaan dan terima kasih kepada semua warga prihatin yang telah menyalurkan wang bantuan melalui akaun bank tersebut yang telah digunakan untuk menghantar Team Prihatin ke Kuantan, Chukai dan Pekan bagi membantu mangsa-mangsa banjir, membersihkan rumah-rumah mereka. Selain itu wang sumbangan tersebut juga digunakan untuk mengagihkan sejumlah 250 kampit beras 5kg ke Kuantan, Chukai, Pekan dan Dungun, serta membeli barang-barang makanan, alat-alat tulis, barang bayi dan perkakas membersih rumah " ujar Ketua Koordinator Jingga13 Malaysia lagi.

Setiap aktiviti Misi Prihatin Jingga13 telah dimuatkan di dalam blog Jingga 13 Malaysia sebagai bukti bahawa segala wang sumbangan orang ramai telah digunakan dengan betul dan amanah. Orang ramai bolehlah melayari http://jingga13malaysia.blogspot.com atau melayari page Jingga13 Malaysia di  https://www.facebook.com/Jingga13Malaysia

Jingga13 Malaysia juga ingin mengucapkan selamat pergi dan pulang kepada Team Prihatin ke Kuantan dan Chukai yang turut membawa bersama beras, pakaian terpakai dan baju sekolah hasil sumbangan orang ramai dalam bentuk barangan.

Wednesday, 25 December 2013

Waktu Rakyat Bergelumang Keresahan Kenaikan Kos dan Bencana Banjir , TPM dan Menteri Berseronok Di London ?


KDN guna Akta Mesin Cetak kekang kebebasan bersuara - Keadilandaily

KDN guna Akta Mesin Cetak kekang kebebasan bersuara

Putrajaya_jingga13
KUALA LUMPUR 24 DIS: Kementerian Dalam Negeri (KDN) menggunakan Akta Mesin Cetak & Penerbitan 1984 sebagai ‘senjata’ untuk mengekang kebebasan bersuara, kata NGO Jingga 13.

“Tindakan KDN menggantung The Heat adalah tindakan tidak demokratik serta mengambarkan sikap anti kebebasan media.
“Akta Penerbitan dan Mesin Cetak sewajarnya bukan dijadikan ‘senjata’ untuk ditujukan kepada mana-mana penerbitan dan kelompok media,” kata penyelaras Jingga 13, Nikson Abdullah.
Kata Nikson, walau apa pun alasan KDN, tindakan itu dipercayai sebagai hukuman drastik terhadap The Heat.
Ia ekoran penyiaran artikel berjudul ‘All Eyes On Spending PM Najib’ keluaran 23 hingga 29 November berkaitan perbelanjaan boros Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.
Hari ini, Jingga 13 menyerahkan memorandum di ibu pejabat KDN di Putrajaya menggesa pergantungan The Heat ditarik serta merta dan membenarkan akhbar mingguan itu beroperasi seperti biasa.
Sebahagian aktivis Jingga 13 turut memakai topeng Guy Fawkes, simbol perlawanan popular seluruh dunia.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=57620

Jingga: Lift suspension of weekly - Free Malaysia Today

Jingga: Lift suspension of weekly

 | December 24, 2013
An NGO has handed over a memorandum to the Home Ministry seeking to lift the suspension order on the weekly newspaper, The Heat.
PUTRAJAYA:Jingga 13 Malaysia, an organisation closely linked to Parti Keadilan Rakyat (PKR), has demanded that the government lift the suspension on the weekly newspaper, The Heat.

Jingga 13 Malaysia handed over the memorandum to Home Ministry officer Hashima Nik Jaafar at Putrajaya this morning.
Last week, the ministry suspended The Heat without giving any reasons. However, industry sources said the suspension was because the newspaper ran an extensive coverage on Prime Minister Najib Tun Razak and his wife Rosmah Mansor’s expenditure during their overseas travels.
A ministry spokesman had told the Asian Wall Street Journal (AWSJ) that the newspaper was suspended because it had violated provisions in its printing permit.
He also told AWSJ that the suspension was not linked to a recent story the newspaper ran on expenditures incurred by Najib and Rosmah.
Jingga 13 Malaysia co-ordinator Nikson Abdillah told reporters that suspending a newspaper was undemocratic and certain quarters were unhappy as they wanted fair reporting.
“Why is that no action is taken against the mainstream media for seditious statements,” he asked
He said questioning Najib’s expenditure was the people’s right because it involved taxpayers’ money.
He added that the report was fair and would not distrub the harmony in the country.
“The media must be given the freedom to reveal the truth,” he added.
He urged Home Minister Ahmad Zahid Hamidi to respond to the memorandum as soon as possible.
The demands in the memorandum are:
  • to lift suspension on the Heat newspaper immediately;
  • To investigate police brutality towards media personal during Bersin 3.0; and
  • To openly seek forgiveness regarding the restriction policy for media freedom.

Tuesday, 24 December 2013

Jom Datang Ramai-Ramai ! Organisasi media kongsi pentas untuk 'The Heat'Pertama kali dalam sejarah, wakil akhbar-akhbar penting atas talian bergabung dalam sebuah forum bagi menyatakan bantahan terhadap penggantungan The Heat oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN).Diadakan Jumaat ini di Kuala Lumpur, forum anjuran gabungan longgar kumpulan wartawan Gerakan Media Marah (GERAMM) itu akan membariskan wakil Malaysiakini, The Malaysian Insider (TMI) dan Free Malaysia Today (FMT).

Wakil Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ) dan pemantau kebebasan media Wartawan Tanpa Sempadan (RSF) yang berpangkalan di Paris akan turut serta.

Ahli panel terlibat Ketua Pengarang Kumpulan Malaysiakini Steven Gan, Penolong Pengarang Berita TMI V Anbalagan, Ketua Pemberita FMT G Vinod, wakil RSF di Malaysia Hata Wahari dan penerbit bebas Ronasina.

Ia akan berlangsung di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor (KLSCAH), Kampung Attap, Kuala Lumpur pada Jumaat ini (27 Disember) pada jam 8.30 malam.

Dalam kenyataannya hari ini, GERAMM memaklumkan, selain isu The Heat, forum yang akan dipengerusikan oleh wartawan veteran Zulkifli Sulong itu akan turut membincangkan masalah lain kebebasan media.

Antaranya, menurut kenyataan itu lagi, isu keganasan terhadap pengamal media sewaktu perhimpunan BERSIH 3.0 pada 2012 dan masalah permit penerbitan dan kawalan Akta Mesin Cetak Penerbitan.

Ia juga akan membincangkan masalah akhbar-akhbar pembangkang serta layanan parti politik, tidak kira daripada BN atau Pakatan Rakyat terhadap petugas media.


~Malaysiakini

Jingga 13 Serah Memo kpd KDN, desak tarik balik penggantungan Akhbar 'The Heat'

KENYATAAN MEDIA

JINGGA 13 MALAYSIA

24 DISEMBER 2013


KEMENTERIAN DALAM NEGERI WAJAR MENARIK BALIK PENGANTUNGAN PERMIT AKHBAR 'THE HEAT' DAN MENGANGKAT HAK-HAK KEBEBASAN MEDIA

Tindakan Kementerian Dalam Negeri menggantung akhbar mingguan 'The Heat' adalah satu tindakan yang tidak demokratik dan profesional serta mengambarkan sikap anti kebebasan media yang telah menimbulkan rasa kurang senang rakyat serta pengamal media .

Walau apa jua alasan yang di berikan oleh Kementerian Dalam Negeri namun ianya dilihat serta dipercayai sebagai satu hukuman drastik terhadap The Heat ekoran penyiaran artikel berjudul "All Eyes On Spending PM Najib" berkaitan perbelanjaan boros Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.

Akta Penerbitan dan Mesin Cetak sewajarnya bukan dijadikan 'senjata' untuk ditujukan kepada mana-mana penerbitan dan kelompok media sehingga dilihat oleh rakyat dan dunia sebagai akta yang mengekang kebebasan bersuara dan anti kebebasan media.

Justeru di atas prinsip keprihatinan dan menjunjung kebebasan media dan amalan demokratik , JINGGA 13 Malaysia memohon agar YB Datuk Seri Ahamad Zahid Hamidi dan Kementerian Dalam Negeri :

1. MENARIK BALIK pergantungan akhbar The Heat SERTA MERTA dan membenarkan The Heat  beroperasi seperti biasa

2. Kementerian Dalam Negeri, melalui Jawatankuasa Bebas, menyiasat ke akar umbi ke semua insiden-insiden keganasan polis terhadap wartawan dan pengamal media sewaktu Bersih 3.0 pada 2012.

3. Menghapuskan peraturan yang mewajibkan permit penerbitan dan meminda Akta Penerbitan dan Mesin Cetak agar selari dengan hak-hak kebebasan media.

4. Memohon maaf secara terbuka kepada semua pengamal media atas kes-kes pencabulan hak kebebasan media sepanjang BN mentadbir negara ini.


Sekian .

MUAFAKAT*PRIHATIN*BERANI

NIKSON ABDILLAH
Koordinator Tugas-Tugas Khas
JINGGA 13 MALAYSIA


'Guy Fawkes' hantar memo, bantah 'senjata permit'


Sebuah NGO hari ini menghantar memorandum bantahan terhadap penggantungan penerbitan The Heat kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) dengan alasan langkah itu antikebebasan media dan menimbulkan perasaan kurang senang rakyat dan pengamal media.

Memorandum JINGGGA 13 itu dihantar kepada ibu pejabat KDN di Putrajaya pagi ini. Mereka antaranya memakai topeng Guy Fawkes yang kini menjadi tred perlawanan di seluruh dunia, sebagai gimik.
Mereka juga menolak alasan penggantungannya itu dan tetap melihatnya sebagai “hukuman” terhadap mingguan itu ekoran penyiaran artikel berkaitan perbelanjaan besar perdana menteri dan isterinya.

“Akta Penerbitan dan Mesin Cetak (APMC) sewajarnya bukan dijadikan 'senjata' untuk ditujukan kepada mana-mana penerbitan dan kelompok media sehingga dilihat oleh rakyat dan dunia sebagai akta yang mengekang kebebasan bersuara dan anti kebebasan media,” memorandum itu dipetik.
Selain menuntut tindakan itu dibatalkan dan memohon maaf kepada secara terbuka kepada pengamal media, NGO itu antara lain menuntut:
  • KDN, melalui jawatankuasa bebas, menyiasat ke akar umbi semua insiden keganasan polis terhadap wartawan dan pengamal media sewaktu BERSIH 3.0 pada 2012.
     
  • Menghapuskan peraturan yang mewajibkan permit penerbitan dan meminda APMC agar selari dengan hak-hak kebebasan media.
Tuntutan itu dilihat selari dengan bantahan besar pengamal media yang bergabung melalui landasan baru dinamakan Gerakan Media Marah (GERAMM) yang kini menganjurkan kempen dua minggu memperjuangkan isu itu.

Selain GERAMM, beberapa pihak turut menyatakan perasaan tidak sedang mereka dengan tindakan KDN itu, termasuk Kesatuan Wartawan Kebangsaan Malaysia (NUJ), Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ), kumpulan NGO dan ahli politik, termasuk Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

KDN menafikan penggantungan itu berkaitan dengan artikel muka depannya berhubung perbelanjaan perdana menteri dan memaklumkan berlaku perlanggaran peruntukan permit percetakan.

~Malaysiakini.


Gantung akhbar tak tutup pemborosan - malaysiakiniGantung akhbar tak tutup pemborosan
 
JINGGA 13 membantah tindakan Kementerian Dalam Negeri menggantung akhbar mingguan The Heat sebagai bukti Kerajaan Umno-BN adalah antikebebasan media dan bersikap 'kuku besi'.

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dilihat semakin tidak relevan dan mempergunakan kuasa melalui Kementerian Dalam Negeri untuk mengekang amalan demokrasi dan kebebasan media dalam negara ini.

Ia juga menjadi signal agar seluruh media di Malaysia wajib tunduk kepada kuasa kerajaan Umno-BN dan tidak boleh mengkritik atau melaporkan sesuatu yang bersifat profesional, telus dan terbuka.

Ekoran The Heat melaporkan artikel berhubung Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isteri beliau Datin Seri Rosmah yang berjudul "All Eyes On Spending PM Najib" pada November lalu yang mempersoalkan perbelanjaan mereka, maka The Heat bukan sahaja menerima surat tunjuk sebab oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) tetapi juga turut berdepan dengan penggantungan permit.

KDN sewajarnya tidak dipengaruhi atau dikawal oleh mana-mana pihak termasuk perdana menteri, isteri perdana menteri dan menteri dalam negeri tetapi bersikap terbuka dan profesional. 

Tidak ada sebarang tindakan dan kenyataan yang dibuat oleh The Heatyang dilihat menggugat keselamatan negara.

JINGGA 13 mendesak KDN menghentikan tindakan tidak demokratik dan menarik balik penggantungan permit akhbar The Heat

Tindakan Kementerian Dalam Negeri akan terus dilabel sebagai antidemokrasi dan sudah pasti memberikan kesan negatif kepada gerakan kebebasan media.

Imej keborosan dan bermewah-mewah, dan khususnya Rosmah bukan boleh ditutup oleh Zahid dan KDN. 

Rakyat wajar mengetahui bahawa di saat rakyat bergelut dengan pelbagai kenaikan, Najib dan Datin Rosmah terus memberikan imej negatif kepada rakyat dan negara.


NIKSON ABDILLAH koordinator panatia tugas-tugas khas JINGGA 13.

Flash mob hits the streets protesting price hikes, lack of press freedom - the malaysian insider

Flash mob hits the streets protesting price hikes, lack of press freedom

BY TRINNA LEONG
DECEMBER 22, 2013
LATEST UPDATE: DECEMBER 22, 2013 10:51 PM
The flash mob mingling among the thousands of shoppers at a busy part of Kuala Lumpur today. - The Malaysian Insider pic by Afif Abd Halim, December 22, 2013.The flash mob mingling among the thousands of shoppers at a busy part of Kuala Lumpur today. - The Malaysian Insider pic by Afif Abd Halim, December 22, 2013.
A group known as Jingga 13 protested against the recent slew of price hikes and the suspension of a weekly magazine by holding a flash mob, pleasantly surprising people at a popular shopping destination in Kuala Lumpur.
Jingga 13, a movement tied to Parti Keadilan Rakyat performed the flash mob today by holding posters and freezing momentarily in front of a mall along the busy Jalan Tuanku Abdul Rahman.
"We are protesting against the price hikes that is done without any remorse or responsibility towards the people," said Fariz Musa, who identified himself as the coordinator of the group.
"We are also showing our unhappiness against the Home Ministry's suspension of The Heat as this a gross violation of the freedom of the press," he added.
A banner circulated by the group on Twitter mentioned that it opposes the increase in electricity tariff, highway tolls, public transportation charges, KL property assessment rates, fuel, school bus fares and Astro subscription.
The flash mob was attended by some 40 people.
Surrounded by curious onlookers, Fariz shouted "Why are we here? Because the price of goods have gone up! Why? Because prices of cooking gas went up!
"Reduce, reduce, price hikes! Reduce, reduce, toll fares! Reduce, reduce, prices of goods!"
Putrajaya has been receiving a lot of flak from the public over its back-to-back price increases of necessities as part of its subsidy rationalisation programme to cut the country's fiscal deficit.
Soon after Merdeka Day, Datuk Seri Najib Razak announced a fuel increase of 20 sen per litre for RON95 petrol and diesel in September.
This was followed by the elimination of sugar subsidy of 34 sen per kg announced at the Budget 2014 presentation in Parliament on October 25.
The electricity tariff will also go up by about 15% for households and 17% for industrial and commercial beginning next month.
Except for Kesas and PLUS, toll fares are likely to increase between 50 sen and RM1, depending on the concessionaire.
Land Public Transport Commission (SPAD) chairman Tan Sri Syed Hamid Albar had said that fares for the Light Rail Transit and Monorail trains running in the Klang Valley would go up in 2014 after the agency completed a review of the fare structure.
School bus operators had also requested for a 40% increase in fares and is now waiting for SPAD's decision on a new fare scheme.
Frustrated with all the increase, the group Jingga 13 hopes that the flash mob would raise awareness among the people.
"Out of our principle for compassion toward the people, we Jingga 13 organised the flash mob to make a stand and create awareness that the move to increase prices by the Barisan Nasional government would adversely impact the middle and lower class," said Fariz.
"Although Tenaga Nasional said that 70% of the people would not see an increase but obviously factories and industries would see an increase in their bills and as a result the people will see prices of goods go up," he added.
Onlooker turned participant, Suhaimi Yaacob, 46, a snack food supplier, said that the flash mob's purpose was reflective of the people's sentiments.
"Every year it has been the same, increases here and there. The public felt cheated. Before the general election, a lot of promises were made but nothing came out of it after that. Just like Mahathir said, Melayu mudah lupa," Suhaimi said, taking a now famous quote from former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamed referring to Malays as being people who easily forget the past.
"We should have compassion towards those burdened," Suhaimi added while holding on to the poster that says "Protest price hike on cooking gas".
Fariz also said that the Home Ministry's suspension of The Heat suppressed the media because "if they can do this to The Heat, they can do this to the others".
The Heat, a weekly paper, had its licence suspended on Wednesday after it published a report of hefty spending on travel and consultants by Najib and his wife, Datin Seri Rosmah Mansor.
Yesterday, the Home Ministry denied that the weekly was suspended over its reports of a profligate administration but rather it was because it had violated provisions in its printing permit.
Sources within the ministry told The Malaysian Insider that the permit given to the publisher was for the publication of a magazine and not for newspaper printing. – December  22, 2013.
Protesting against the various price hikes and the shutdown of The Heat in Kuala Lumpur today, these young men and women stand still as part of the flash mob. - The Malaysian Insider pic by Afif Abd Halim, December 22, 2013.Protesting against the various price hikes and the shutdown of The Heat in Kuala Lumpur today, these young men and women stand still as part of the flash mob. - The Malaysian Insider pic by Afif Abd Halim, December 22, 2013.

Bantahan kenaikan harga barangan ke jalan raya - Keadilandaily

Bantahan kenaikan harga barangan ke jalan raya

(Basyar Abkadir)
BANTAH
KUALA LUMPUR 23 DIS: Kemarahan rakyat berikutan kenaikan harga barangan disuarakan melalui flashmob di hadapan pusat membeli-belah Sogo, Jalan Tuanku Abdul Rahman semalam.

Peserta himpunan diketuai NGO Jingga 13 memakai baju serba hitam dan mengedarkan poster bantahan kenaikan harga barang kepada orang ramai di Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Masjid India.
Pelbagai gaya ditunjukkan peserta, termasuk berbaring di atas jalan simbolik kehidupan rakyat miskin yang merempat di tepi jalan kerana tekanan kos sara hidup.
Ada juga peserta yang berjalan melutut bagi menunjukkan rakyat seolah-olah telah lumpuh akibat pemerintahan kerajaan minoriti Umno-BN.
BANTAH
Pemandu kereta dan motor tidak ketinggalan membunyikan hon tanda sokongan bersama membantah kenaikan keperluan harian.

Flash Mob tersebut berlangsung hampir dalam tempoh satu setengah jam, dan para peserta bersurai kira-kira jam 5.30 petang.
Penyelaras Jingga 13 Fariz Musa berkata, selain membantah kenaikan harga barang, flash mob juga diadakan bagi membantah tindakan Kementerian Dalam Negeri menggantung akhbar mingguan The Heat.
“Ini pencabulan hak kepada media. Kita minta KDN tarik balik penggantungan The Heat.
“Kalau dia boleh buat pada media The Heat, pasti dia juga boleh buat kepada media-media yang lain,” kata Fariz.
Flash mob berlangsung hampir dua jam dan para peserta bersurai kira-kira jam 5.30 petang.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=57576

Demonstrasi bantah kenaikan harga - Sinar Harian Online


Demonstrasi bantah kenaikan harga
Demonstrasi bantah kenaikan harga


KUALA LUMPUR - [video] Susulan kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang diumumkan kerajaan BN, hari ini satu "falshmob" Bantahan Kenaikan Harga Barang telah diadakan.


Bantahan tersebut dianjurkan Jingga 13 yang dihadiri 30 peserta membantah kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang didakwa menindas rakyat terutama yang berpendapatan rendah.

Ketua Koordinator Jingga 13, Fariz Musa berkata terpanggil dengan rintihan  rakyat yang menanggung kenaikan harga barang yang membebankan dan menindas.

"Kita lakukan 'falshmob' ini kerana membantah kenaikan harga barang yang dilakukan oleh kerajaan BN yang tanpa bersalah kepada rakyat.

"Kami dan rakyat akan membantah kenaikan tol, minyak, tarif elektrik, harga Astro, cukai jalan, cukai pintu dan sebagainya seperti yang diumumkan kerajaan BN.

"Apa yang berlaku sekarang rakyat yang sengsara," katanya dalam satu demontrasi yang diadakan di ibu kota hari ini.

Awal bulan lalu, kerajaan telah mengumumkan jangkaan dan kenaikan harga barang dan perkhidmatan termasuk tambang LRT dan monorel, tarif elektrik ,tol dan lain-lain.

Dalam pada itu, beliau juga berkata, kenaikan harga barang terus memberi trauma kepada rakyat yang masih berpendapatan rendah.

"Kenaikan harga yang dilakukannya juga memberi trauma kepada rakyat," katanya.

Selain itu, demontrasi tersebut turut berarak di beberapa tempat tumpuan awam dengan membawa poster bantahan kenaikan harga barang yang mendapat sokongan masyarakat yang turut bersama melaungkan bantahan.

Saksikan Video Flash Mob Bantah Kenaikan dan Bantah Pergantungan The Heat di MobTV

Flash Mob Bantah Kenaikan Harga barang, Tol Dll 
 
Flash Mob Bantah Kenaikan Tol, Elektrik, LRT & Monorel, Cukai DBKL, Bas Sekolah, Cukai Jalan, Astro dan pengantungan akhbar The Heat yang dianjurkan oleh NGO Jingga 13 di hadapan pusat membeli belah Sogo, di Kuala Lumpur.
JINGGA 13 TERENGGANU SAMPAIKAN SUMBANGAN WARGA PRIHATIN 50 KAMPIT BERAS 5KG UNTUK MANGSA BANJIR DI DUNGUN

Jingga 13 Malaysia telah salurkan sejumlah RM650 untuk 50 kampit beras 5kg kepada Jingga 13 Terengganu bagi menghulurkan bantuan beras kepada mangsa-mangsa banjir di Dungun . 50 kampit beras tersebut ialah hasil sumbangan orang ramai melalui akaun yang telah dibuka bagi tujuan menghantar pasukan Prihatin Jingga 13 ke Chukai, Kuantan dan Pekan serta menghulurkan barang makanan, dan alat tulis kepada mangsa banjir . 

Pada 18 Disember 2013 , Komrad Wan Mohd. Azziadi Koordinator Jingga 13 Terengganu telah menghantar sejumlah 50 kampit beras 5kg di Pusat Operasi Banjir Pas Kawasan Dungun untuk diagihkan kepada mangsa-mangsa banjir di kawasan Dungun ekoran keperluan beras dan barang makanan kepada 600 orang mangsa banjir di Dungun . Insyaallah Jingga 13 Malaysia akan mengagihkan 150 sejadah kepada setiap rumah mangsa banjir pada 28-29 Disember daripada lebihan wang sumbangan warga prihatin yang terus menghulurkan wang mereka bagi membantu mangsa banjir . Agihan sejadah tersebut akan dilakukan di Chukai Kemaman terutama mangsa banjir mengalami bencana banjir yang teruk khususnya di Kg. Bukit Mentok yang melibatkan kerosakan dan kemusnahan harta benda . 

JINGGA 13 Malaysia merakamkan jutaan terima kasih kepada warga prihatin yang telah menghulurkan sumbangan wang mereka demi membantu mangsa banjir yang memerlukan pertolongan. Segala sumbangan warga prihatin telah digunakan penuh amanah dan telah berjaya menghantar Team Prihatin membantu mangsa-mangsa banjir di Chukai,Kuantan dan Pekan serta membeli barang makanan , beras dan alat tulis untuk diagihkan kepada mangsa-manGsa banjir . Jazakallah . 

Monday, 23 December 2013

MEMORANDUM JINGGA 13 KEPADA DATUK SERI AHMAD ZAHID HAMIDI DAN KDN

PENYERAHKAN MEMORANDUM KE MENTERI DALAM NEGERI DATUK SERI DR AHMAD ZAHID HAMIDI 
DAN 
KEMENTERIAN DALAM NEGERI 

KEMENTERIAN DALAM NEGERI WAJAR MENARIK BALIK PERGANTUNGAN PERMIT AKHBAR ‘THE HEAT’ DAN MENGANGKAT HAK-HAK KEBEBASAN MEDIA


MENGENAI PERGANTUNGAN AKHBAR THE HEAT EKORAN LAPORAN ARTIKLE BERHUBUNG PERDANA MENTERI DATUK SERI NAJIB RAZAK DAN ISTERI BELIAU DATIN SERI ROSMAH YANG BERJUDUL " ALL EYES ON SPENDING PM NAJIB" PADA NOVEMBER 2013 LALU.

HARI / TARIKH: SELASA, 24 DISEMBER, 2013

JAM : 11 PAGI

LOKASI:  
KEMENTERIAN DALAM NEGERI 
BLOK D2, PARCEL D, PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN, 62546, PUTRAJAYA, WILAYAH PERSEKUTUAN. (PINTU UTAMA KDN)