Saturday, 25 December 2021

Badan NGO Jingga13 Malaysia bersama Yayasan Aman pimpinan DS Wan Azizah menyumbangkan penjana solar kepada mangsa banjir

 Yayasan Aman, Jingga13 membantu penduduk rumah pangsa Taman Sri Lembayung selepas 5 hari terputus akibat banjir ~ Zaidatul Syreen Abdul Rashid
SHAH ALAM – Yayasan Aman dan Jingga13 Malaysia menyumbangkan tujuh penjana tenaga solar kepada penduduk rumah pangsa Taman Sri Lembayung di Seksyen 25 pada Khamis, susulan banjir baru-baru ini.

Penduduk disitu hidup tanpa bekalan elektrik selama lima hari berikutan banjir.

Pengerusi Yayasan Aman Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail meluangkan masa kira-kira sejam mendengar rungutan penduduk berikutan tragedi itu. Pengerusi surau rumah pangsa Taman Sri Lembayung yang berhasrat dikenali sebagai Ustaz Zulkifli itu melahirkan rasa terima kasih kepada janakuasa itu kerana dapat membantu meringankan beban penduduk semasa.

“Sumbangan ini amat kami hargai, kerana kami akan dapat menggunakannya sekiranya berlaku bencana lain, tanpa perlu ke plaza tol (Sri Muda) untuk mengecas telefon bimbit kami seperti sebelum ini.

“Selain itu, ia lebih selamat – ia tidak memerlukan bahan api. Ketika ditimpa musibah, memang tidak praktikal untuk mencari minyak terutama pada waktu malam,” katanya.

Penjana tenaga solar itu, katanya, akan disimpan di surau An-Nur, yang mudah diakses penduduk semasa kecemasan.

Zulkifli turut mengambil kesempatan untuk merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada rakyat atas kebaikan mereka sepanjang dua hari lalu.

“Kami telah menerima bekalan makanan yang tidak berkesudahan. Malangnya, bantuan masih belum datang daripada pihak berkuasa ,” keluhnya.
Ketua biro sukarelawan Jingga13 Selangor Abdul Rahman Mageswaran Pragas (berpakaian biru) menggesa pihak berkuasa membina kabin di sekitar zon perumahan di mana mereka boleh menyimpan peralatan keselamatan seperti jaket keselamatan, bot kembung, dan panel solar mudah alih. 

Selain penjana tenaga solar yang disumbangkan, 350 hamper makanan turut diagihkan kepada penduduk.

Sementara itu, penyelaras program Yayasan Aman Mikhael Iskhandaar berkata pertubuhan itu turut merangka "pelan bantuan" untuk penduduk mengatur diri sekiranya bencana serupa berlaku dalam masa terdekat.


“Penduduk menerima idea itu secara positif dan menubuhkan jawatankuasa bertindak,” katanya.


Menurut penduduk, tiada kakitangan perubatan atau sukarelawan menghubungi mereka sejak banjir.


Ketua Biro Sukarelawan Jingga13 Selangor Abdul Rahman Mageswaran Pragas menggesa pihak berkuasa membina kabin di sekitar zon perumahan di mana mereka boleh menyimpan peralatan keselamatan seperti jaket keselamatan, bot kembung dan panel solar mudah alih.


Beliau juga mengesyorkan agar kerajaan mengenal pasti kawasan penempatan yang sesuai untuk penduduk sekiranya berlaku bencana lagi.


“Daripada tragedi ini, saya berharap kerajaan akan melihat secara serius alternatif seperti memperuntukkan pusat kecemasan di kawasan yang lebih tinggi untuk rakyat, atau mungkin menyediakan siren dan pembesar suara untuk memberi amaran tentang bencana yang akan berlaku supaya mangsa boleh mencari perlindungan di kawasan yang lebih tinggi,” katanya lagi


Banjir minggu lalu adalah antara bencana paling teruk di negara ini , setakat ini meragut 37 nyawa, manakala 10 lagi masih hilang. – The Vibes, 25 Disember 2021

Dato Seri Wan Azizah turun ke Flat Sri Lembayung bagi menghulurkan bantuan segera!

 La Hawla Wala Quwwata Illa Billah..

Terima kasih Kak Wan menghulurkan bantuan segera daripada Yayasan Aman.
Terima Kasih kepada semua sukarelawan Yayasan Aman & Jingga 13 Selangor yang sudi menghulurkan masa dan tenaga selama 4 hari 3 malam membantu misi bantuan kecemasan banjir di check point Flat Sri lembayung, Taman Sri Muda.
Malam tadi selepas mesyuarat selesai tubuhkan jawatankuasa bertindak banjir, Alhamdulillah selepas 3 jam pihak TNB berjaya salurkan bekalan letrik setelah 4 malam tiada letrik. Penduduk hanya menggunakan lilin menerangi rumah masing masing. Kegembiraan teramat sangat.
Terima kasih juga di ucapkan kepada Pengurus TOL LKSA , Pengerusi Surau Ustaz Zul , Abang RELA dan Ketua Ketua Blok 1 hingga ke blok 7 dan keseluruhan jawatankuasa bertindak, banyak memberi kerjasama yg padu menyelaraskan WAR ROOM banjir DATA penghuni.
Sijil Penghargaan drpd Yayasan Aman akan menyusul kemudian.
Inn Sha Allah.
Special Thanks to Shukri Saad , Mikael Iskandar & Afzanizam Ajai Rahman Sumber: Mikael Iskandar @ DK Vikcy

Friday, 24 December 2021

Mohon doa semua agar Cikgu Fariz Musa & isteri beliau sembuh dari Covid19.

Semalam 23 Disember 2021 ..Pengasas & Ketua Koordinator Jingga 13 Malaysia, Cikgu Fariz Musa dan isteri beliau telah didapati positive Covid19. Beliau dan Isteri kini di wad hospital Kuala Terengganu.

Keadaan beliau sangat lemah & perlukan rawatan rapi.
Mohon semua mendoakan agar beliau bersama isterinya segera sembuh dan pulih dari Covid19. Bersama kita doakan semoga semuanya dipermudahkanNya
Robbi Yassir Wal Atul Assir Taimin Bil Khoir Aamiin Ya Rabbal Alaamiin..

Wednesday, 22 December 2021

JINGGA13 PAHANG EDAR MAKANAN KEPADA MANGSA BANJIR DI PERMATANG BADAK. KG CHENDERING DAN KG SONGSANG KUANTAN

Jingga 13 Pahang telah mengedar makanan yang siap di masak pada mangsa banjir di kawasan Permatang Badak,Kg Chendering dan Kg Songsang Kuantan.Tindakan di ambil apabila 2 org komrad jingga 13 pahang yg tinggal di Pusat Pemindahan Sementara memaklumkan pada kordinator jingga 13 Pahang yang ada di antara mereka yang tinggal di pusat pemindahan blm makan apa2 dari pagi.
Terima kasih di ucapkan pada Haji karim dari Akram Aircond yg menyumbang dan menyediakan makanan sebanyak 100 bungkus utk team kami edarkan hari ini dan akn di teruskan sehingga keadaan pulih  sedikit