Saturday, 28 August 2021

KABINET ISMAIL , PENERUS LEGASI MAHAIDDIN DALAM MENAWARKAN RASUAH JAWWTAN UNTUK TERUS KEKAL BERKUASA

Kenyataan Media

Jingga13 Malaysia 


28 Ogos 2021 

KABINET ISMAIL , PENERUS LEGASI MAHAIDDIN DALAM MENAWARKAN RASUAH JAWWTAN UNTUK TERUS KEKAL BERKUASA

Jingga13 Malaysia kecewa dengan pengumuman yang dibuat oleh YAB Perdana Menteri melantik 69 orang Ahli Parlimen sebagai Menteri dan Timbalan Menteri. Tiada beza jumlahnya dengan kabinet sewaktu mantan Perdana Menteri TS Mahaiddin Md Yassin berkuasa , malah dianggap sebagai kabinet 'KITAR SEMULA'. Jumlah 114 dengan majoriti tipis sudah pasti akan membentuk sebuah kerajaan yang tidak stabil, memungkinkan DS Ismail Sabri menggunakan acuan yang sama daripada TS Mahaiddin Md Yassin. 

Rakyat teruja untuk melihat perubahan yang dilakukan oleh DS Ismail Sabri Yaacob, jumlah kabinet yang dikecilkan dan barisan kabinet yang berwibawa bagi mentadbir-urus negara dan menjimatkan wang rakyat, malangnya ianya meleset kerana tiada beza dengan barisan kabinet kerajaan Gagal 1.0. Rakyat kecewa kerana mereka sedang bergelut kelaparan dan tiada pekerjaan disebabkan PKP akibat pendamik Covid-19 manakala pemimpin sedang bergelut dengan pembahagian jawatan, kuasa dan kedudukan. 

Sudah pasti jumlah Kabinet Kerajaan Gagal 1.0 Perikatan Nasional yang lalu dilihat sebagai kabinet yang membazir wang rakyat untuk membiayai gaji dan elaun Menteri dan Timbalan Menteri yang jumlahnya cukup ramai tetapi langsung tidak menunjukkan prestasi yang membanggakan. Satu pembaziran wang rakyat yang nyata. Ada Menteri dan Timbalan Menteri atau yang bertaraf Menteri hanya makan 'gaji buta' tanpa membuat apa-apa yang terbaik untuk rakyat dan negara.

Sudah pasti barisan kabinet ini tidak akan memberikan keyakinan kepada para pelabur untuk melabur di dalam negara. Barisan kabinet 'kitar semula' yang tidak kompeten dan tidak menyakinkan. Mampukah dalam masa 100 hari ekonomi negara akan kembali pulih dan barisan kabinet yang mampu berpotensi dalam meningkatkan ekonomi rakyat dan negara serta melawan Covid-19 ? 

Justeru, kabinet tersebut hanyalah dilihat sebagai penerus legasi TS Mahaiddin Md Yassin yang mempergunakan jawatan Menteri dan Timbalan Menteri termasuk Pengerusi GLC untuk terus kekal berkuasa dan mendapat sokongan sebagai Perdana Menteri bukan kerana kepentingan rakyat dan negara. 


Muafakat*Prihatin*Berani


FARIZ MUSA

Ketua Koordinator 

Jingga13 Malaysia


Wednesday, 25 August 2021

JINGGA 13 SABAH KONSISTEN MENYOKONG DATO SERI ANWAR IBRAHIM MENERAJU KEPIMPINAN PH,

 

Kenyataan Media

JINGGA 13 Sabah,,,


24 Ogos 2021....

JINGGA 13 SABAH KONSISTEN MENYOKONG DATO SERI ANWAR IBRAHIM MENERAJU KEPIMPINAN PH,

JINGGA 13 Sabah berpandangan bahawa episod perlantikan Perdana Menteri Malaysia telah pun selesai .

Walau bagaimanapun,Jingga 13 Sabah mengambil berat dan memandang serius kenyataan janggal dan nakal dari pemimpin bahagian komponen PH yang tanpa segan silu nadanya mempersalahkan Pengerusi PH Ds Anwar Ibrahim diatas kegaggalan beliau terpilih kejawatan Perdana Menteri Malaysia,,,,,

Semua pihak dalam PH wajar memahami proses yg telah dilalui dan kejayaan PH dan rakan rakan pembangkang yg lain memperolehi 105 sokongan untuk pencalonan Ds Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri adalah satu asas yg cukup kukuh,,,,

Dalam nada yg lain,,JINGGA 13 Sabah berasa amat lega dengan kenyataan rasmi Majlis Presiden PH 23 Ogos 2021 yg secara tegas menyatakan bahawa kepimpinan PH yg ada terus dipertahankan dan fokus utama ialah persiapan untuk PRU 15....

Pada masa yg sama sikap keterbukaan PH untuk terus berunding dan bekerjasama dgn parti parti pembangkang yg lain di bawah konsep " KHEMAH BESAR" berdasarkan Agenda Refornasi dan kepentingan Rakyat adalah satu langkah bestari yg nantinya akan menjana satu kekuatan yg jitu,,,,

Jestru,,,dalam konteks PKR, JINGGA 13 Sabah  akan terus konsisten dalam menyokong kepimpinan Ds Anwar Ibrahim meneraju PH dan menyeru seluruh pimpinan ,ahli ahli serta penyokong penyokong PKR terutamanya di Sabah agar terus bersatu bersolidariti untk menerus dan menjayakan perjuangan REFORMASI di Sabah,,,,

Tenang sungguh hati Pak Lurah

Malam terang bulan purnama

Walau hadangan datang mencurah

Kembali ke Putrajaya misi utama,,,,


Muafakat,Prihatin,,,Berani


IBRAHIM MUSRA

Setiausaha 

JINGGA 13 Sabah,,,,,

JINGGA13 KELANTAN SANTUNI 3 KEKUARGA ASNAF DI KOTA BHARU , KELANTAN

 Jngga13 Kelantan terus komitmen dalam menyantuni para asnaf dengan menziarahi 3 keluarga asnaf bertempat di parlimen Kota Bharu , Kelantan .

Team Jingga130Krlantan telah menziarahi Pakcik Husin bin Rejab , berumur 72 tahun . Beliau menderita sakit sakit saraf . Manakala isteri beliau Makcik Azizah bt Zakaria , berumur umur 68 pula telah mengalami sakit troid dan saraf . Mereka tinggal di  kg Bayam Lundang , Kota Bharu .

Ziarah ke 2 , Jingga13 Kelantan ialah YM Tengku Sabariah bt Tengku Abdul Rahman . Beliau seorang ibu tunggal dan kini berumur 47 tahun . Beliau telah kehilangan suami apabila suami beliau telah pulang ke rahmatullah kerana sakit dan mempunyai 6 orang anak . Beliau terpaksa menjual kuih untuk menyara keluarga . Beliau tinggal di Kg Teluk Bharu , Kota Bharu .

Seterusnya ialah Pn Rohana bt Mohd Noor , berusia umur 50 tahun . Seorang ibu tunggal yang menderitai sakit darah tinggi dan saraf . Tinggal di rumah sewa , dan mempunyai anak 4org .

Diharapkan sedikit sumbangan yang dihulurkan dapat meringankan beban mereka sekeluarga.

Tuesday, 24 August 2021

π—π—œπ—‘π—šπ—šπ—”13 π—žπ—’π—§π—” π—§π—œπ—‘π—šπ—šπ—œ π— π—˜π—‘π—šπ—›π—¨π—Ÿπ—¨π—₯π—žπ—”π—‘ π—¦π—¨π— π—•π—”π—‘π—šπ—”π—‘ 𝗕𝗔π—₯π—”π—‘π—šπ—”π—‘ 𝗗𝗔𝗣𝗨π—₯ π—žπ—˜π—£π—”π——π—” π—žπ—˜π—Ÿπ—¨π—”π—₯π—šπ—” π—¬π—”π—‘π—š π—£π—’π—¦π—œπ—§π—œπ—™ π—–π—’π—©π—œπ——19

Diπ—Œπ–Ίπ–Ίπ— 𝗉𝖾𝗇𝖽𝖾𝗆𝗂𝗄 𝗂𝗇𝗂, 𝗋𝖺𝗆𝖺𝗂 𝗒𝖺𝗇𝗀 π—π–Ύπ—‹π—„π–Ύπ—Œπ–Ίπ—‡ π—Œπ–Ύπ—π—‚π—‡π—€π—€π–Ί 𝗍𝗂𝖽𝖺𝗄 π–»π—ˆπ—…π–Ύπ— 𝖻𝖾𝗄𝖾𝗋𝗃𝖺, 𝖺𝖽𝖺 𝗒𝖺𝗇𝗀 π–½π—‚π–Όπ—Žπ—π—‚π—„π–Ίπ—‡ 𝖽𝖺𝗅𝖺𝗆 π—π–Ύπ—†π—‰π—ˆπ— 𝗒𝖺𝗇𝗀 𝗉𝖺𝗇𝗃𝖺𝗇𝗀. 𝖣𝗂𝗍𝖺𝗆𝖻𝖺𝗁 π—‰π—Žπ—…π–Ί 𝗉𝖾𝗋𝗂𝗇𝗍𝖺𝗁 𝗉𝗄𝗉/π—…π—ˆπ–Όπ—„π–½π—ˆπ—π—‡ 𝗒𝖺𝗇𝗀 𝗆𝖾𝗇𝗀𝗁𝖺𝖽𝗄𝖺𝗇 𝗉𝖾𝗋𝗀𝖾𝗋𝖺𝗄𝖺𝗇 𝖽𝖺𝗇 π—†π–Ύπ—†π–»π–Ίπ—‡π—π—Žπ—π—„π–Ίπ—‡ 𝖺𝗄𝗍𝗂𝗏𝗂𝗍𝗂 π–Ύπ—„π—ˆπ—‡π—ˆπ—†π—‚.


𝖬𝖺𝗅𝖺𝗁 𝗅𝖾𝖻𝗂𝗁 𝗆𝖾𝗆𝖾𝗋𝗂𝗍𝗄𝖺𝗇 𝗅𝖺𝗀𝗂 𝖺𝗉𝖺𝖻𝗂𝗅𝖺 𝖺𝖽𝖺 𝖽𝗂𝗄𝖺𝗅𝖺𝗇𝗀𝖺𝗇 𝖺𝗁𝗅𝗂 π—„π–Ύπ—…π—Žπ–Ίπ—‹π—€π–Ί 𝗒𝖺𝗇𝗀 𝖽𝗂𝖽𝖺𝗉𝖺𝗍𝗂 π—‰π—ˆπ—Œπ—‚π—π—‚π–Ώ π–Όπ—ˆπ—π—‚π–½19 π—Œπ–Ύπ—π—‚π—‡π—€π—€π–Ί π—Œπ–Ύπ—…π—Žπ—‹π—Žπ— π—„π–Ύπ—…π—Žπ–Ίπ—‹π—€π–Ί 𝖽𝗂 π—„π—Žπ–Ίπ—‹π—‚π—‡π—π—‚π—‡. 𝖬𝖾𝗋𝖺𝗄𝖺 𝗒𝖺𝗇𝗀 𝗍𝖾𝗋𝖻𝖺𝖻𝗂𝗍 𝗁𝖺𝗇𝗒𝖺 π–½π—Žπ–½π—Žπ—„ 𝗍𝗂𝗇𝗀𝗀𝖺𝗅 π–½π—‚π—‹π—Žπ—†π–Ίπ— π—Œπ–Ίπ—π–Ίπ—ƒπ–Ί, 𝗍𝗂𝖽𝖺𝗄 π–»π—ˆπ—…π–Ύπ— 𝗄𝖾 𝗆𝖺𝗇𝖺2.

π–¬π–Ύπ—‡π—Žπ—‹π—Žπ— 𝖲𝖽𝗋 π–ͺπ–Ίπ—†π–Ίπ—…π—Žπ–½π–½π—‚π—‡ 𝖬𝖽 π–²π—‚π—†π—‰π—ˆπ—… π–ͺπ—ˆπ—ˆπ—‹π–½π—‚π—‡π–Ίπ—π—ˆπ—‹ 𝖩𝗂𝗇𝗀𝗀𝖺13 π–ͺπ—ˆπ—π–Ί 𝖳𝗂𝗇𝗀𝗀𝗂, π–»π–Ύπ—…π—‚π–Ίπ—Ž 𝗍𝖾𝗅𝖺𝗁 π—„π–Ύπ—‡π–Ίπ—…π—‰π–Ίπ—Œπ—π—‚ 𝗆𝖾𝗋𝖾𝗄𝖺2 𝗒𝖺𝗇𝗀 𝗍𝖾𝗋𝖻𝖺𝖻𝗂𝗍 𝖽𝖺𝗇 π—‰π–Ύπ—‹π—…π—Ž π–½π—‚π–»π–Ίπ—‡π—π—Ž. π–‘π–Ύπ—…π—‚π–Ίπ—Ž π–»π–Ύπ—‹π—Œπ–Ίπ—†π–Ί 𝖲𝖽𝗋 𝖹𝖺𝗂𝗇𝗂 𝖠𝗁𝗆𝖺𝖽 π–ͺπ—ˆπ—†π—‹π–Ίπ–½ 𝖩𝗂𝗇𝗀𝗀𝖺13 𝗍𝖾𝗅𝖺𝗁 π—†π–Ύπ—‡π—’π–Ίπ—‡π—π—Žπ—‡π—‚ 𝖽𝖺𝗇 π—†π–Ύπ—‡π—€π—π—Žπ—…π—Žπ—‹π—„π–Ίπ—‡ π—Œπ—Žπ—†π–»π–Ίπ—‡π—€π–Ίπ—‡ 𝖻𝖺𝗋𝖺𝗇𝗀𝖺𝗇 π–½π–Ίπ—‰π—Žπ—‹ 𝖻𝖺𝗀𝗂 π—†π–Ύπ—†π–»π–Ίπ—‡π—π—Ž π—†π–Ύπ—‡π—€π–Ίπ—π–Ίπ—Œπ—‚ 𝗄𝖾𝗍𝗂𝖺𝖽𝖺𝖺𝗇 𝗆𝖺𝗄𝖺𝗇𝖺𝗇 π–½π—‚π—‹π—Žπ—†π–Ίπ— 𝗆𝖾𝗋𝖾𝗄𝖺.


𝖲𝖾𝗋𝖺𝗆𝖺𝗂 8 π—„π–Ύπ—…π—Žπ–Ίπ—‹π—€π–Ί 𝗍𝖾𝗅𝖺𝗁 𝗆𝖾𝗇𝖾𝗋𝗂𝗆𝖺 𝗆𝖺𝗇𝖿𝖺𝖺𝗍 𝖽𝖺𝗋𝗂𝗉𝖺𝖽𝖺 π—Œπ—Žπ—†π–»π–Ίπ—‡π—€π–Ίπ—‡ π—π–Ύπ—‹π—Œπ–Ύπ–»π—Žπ—. π–ͺπ–Ύπ—Œπ–Ύπ—…π—Žπ—‹π—Žπ—π–Ίπ—‡π—‡π—’π–Ί 𝖺𝖽𝖺𝗅𝖺𝗁 𝖽𝖺𝗋𝗂 π–¦π–Ύπ—‡π–Ύπ—‹π–Ίπ—Œπ—‚ 𝗄𝖾2 π–₯𝖾𝗅𝖽𝖺 π–½π—‚π—Œπ–Ύπ—„π—‚π—π–Ίπ—‹ π–²π—Žπ—‡π—€π–Ίπ—‚ π–²π–Ίπ—’π—ˆπ—‡π—€ 𝖽𝖺𝗇 π–‘π—Žπ—„π—‚π— π–‘π–Ύπ—Œπ–Ίπ—‹. 𝖠𝖽𝖺 𝖽𝗂𝗄𝖺𝗅𝖺𝗇𝗀𝖺𝗇 π—„π–Ύπ—…π—Žπ–Ίπ—‹π—€π–Ί 𝗆𝖾𝗋𝖾𝗄𝖺 𝗒𝖺𝗇𝗀 𝗍𝖾𝗅𝖺𝗁 π–½π—‚π—Œπ–Ίπ—π—„π–Ίπ—‡ π—‰π—ˆπ—Œπ—‚π—π—‚π–Ώ π–Όπ—ˆπ—π—‚π–½19.

𝖩𝗂𝗇𝗀𝗀𝖺13 𝖭𝖾𝗀𝖾𝗋𝗂 π–©π—ˆπ—π—ˆπ—‹ π—†π–Ύπ—‡π—€π—Žπ–Όπ–Ίπ—‰π—„π–Ίπ—‡ π—Œπ—’π–Ίπ–»π–Ίπ—Œ π–Ίπ—π–Ίπ—Œ 𝗄𝖾𝗉𝗋𝗂𝗁𝖺𝗍𝗂𝗇𝖺𝗇 𝖽𝖺𝗇 π—„π–Ύπ–»π–Ύπ—‹π—π–Ίπ—‡π—€π—€π—Žπ—‡π—€ 𝗃𝖺𝗐𝖺𝖻𝖺𝗇 𝗄𝖺𝗅𝗂𝖺𝗇. π–©π—Žπ—€π–Ί 𝗍𝖾𝗋𝗂𝗆𝖺 π—„π–Ίπ—Œπ—‚π— 𝗄𝖾𝗉𝖺𝖽𝖺 𝗋𝖺𝗄𝖺𝗇2 π—‰π–Ύπ—‡π—’π—Žπ—†π–»π–Ίπ—‡π—€ 𝗒𝖺𝗇𝗀 π—Œπ—Žπ–½π—‚ π—†π–Ύπ—‡π—€π—π—Žπ—…π—Žπ—‹π—„π–Ίπ—‡ π—Œπ—Žπ—†π–»π–Ίπ—‡π—€π–Ίπ—‡ 𝖻𝖺𝗀𝗂 π—†π–Ύπ—†π–»π–Ίπ—‡π—π—Ž 𝗆𝖾𝗋𝖾𝗄𝖺. π–¬π—ˆπ—€π–Ί 𝖠𝗅𝗅𝖺𝗁 π—†π–Ύπ—†π–»π–Ίπ—…π–Ίπ—Œ 𝗄𝖾𝖻𝖺𝗂𝗄𝗄𝖺𝗇 𝗄𝖺𝗅𝗂𝖺𝗇
#π–¬π—Žπ–Ίπ–Ώπ–Ίπ—„π–Ίπ—π–―π—‹π—‚π—π–Ίπ—π—‚π—‡π–‘π–Ύπ—‹π–Ίπ—‡π—‚

Monday, 23 August 2021

Jingga13 Simpang Renggam Bersama Keadilan Simpang Renggam Ziarah Keluarga Yang Terkesan PKP

Mendengar khabar dari teman sejalur yang keluarga ini baru sahaja mendapat cahaya mata.Kehadiran bayi adalah anugerah yang diberikan oleh Tuhan Yang Maha Esa bagi pasangan suami isteri . Tetapi PKP dan Civid19 telah berubah kegembiraan mereka.

Namun keadaan pendamik Covid19 , arahan kerajaan iaitu 'stay at home' adalah macam satu ungkapan yang senang tetapi hakikatnya ramai yang sangat terkesan . Begitulah juga dengan keluarga En Masudin Bin Kasman yang tinggal Di Sungai Linau Simpang Renggam yang hilang sumber pendapatan sementara 

Atas dasar simpati kami jingga13 Simpang Renggam yang di wakili oleh Koordinatornya Komrad Sukri Bin Zakaria Dan komrad Khairul bin Samat bersama Keadilan Cabang Simpang Renggam yang di wakili oleh AJK Cabang En Md Hairon Bin Hj Taib Serta En Mohd Hanapiah Bin Sahak telah menziarahi keluarga tersebut untuk menghulurkan sedikit sumbangan barangan makanan dan Pampers bayi agar meringankan kesusahan yang ditanggung oleh keluarga tersebut.

Semoga sumbangan kecil ini dapat meringankan sedikit beban mereka sekeluarga,wakil keluarga berterima kasih atas sumbangan.


#rakansejalur

#jingga13simpangrenggam

#jingga13johor

#jingga13malaysia

#muafakatperihatinberani

#keadilancabangsimpangrenggam

#kamuadalahkami

Sunday, 22 August 2021

JINGGA13 KOTA TINGGI MENERUSKAN KHIDMAT MENYANTUNI GOLONGAN TERKESAN PENDEMIK DI FELDA BUKIT BESAR.

 Sdr Kamaluddin Md Simpol Koordinator Jingga13 Kota Tinggi bersama Komrad AN. Rahman telah turun menyantuni warga Felda Bukit Besar dan menghulurkan sumbangan bagi mereka yang terkesan akibat pendemik covid19.


Kebanyakkan yang menerima bantuan adalah Generasi ke2 Felda. Dimana mereka telah kehilangan pekerjaan dan terpaksa membuat kerja-kerja kampong yang tidak memberi jaminan pendapatan.

Sumbangan berbentuk barangan makanan dan barang-barang dapur telah dihurkan. Semoga dapat meringankan kos perbelanjaan keluarga untuk kelangsungan hidup.

Ditambah pula di kawasan ini semakin ramai yang dijangkiti wabak covid19. Hal ini telah menambah ketakutan warga untuk mempergiatkan ekonomi masing-masing.Jingga13 Kota Tinggi tetap akan meneruskan bantuan sebegini demi menyelamatkan golongan tersebut daripada terus dihimpit kesusahan.

#MuafakatPrihatinBerani