Friday, 13 February 2015

UCAPAN TAKZIAH DARIPADA JINGGA 13 MALAYSIA ATAS PEMERGIAN TOK GURU NIK AZIZ

Kenyataan Media
Jingga13 Malaysia

12 Februari 2015

UCAPAN TAKZIAH DARIPADA JINGGA 13 MALAYSIA

Jingga13 Malaysia merakamkan takziah dan kesedihan di atas kembalinya kerahmatullah Dato Bentara Setia Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat khusus kepada seluruh ahli keluarga almarhum.

Pemergian beliau sangat-sangat dirasai terutama sumbangan beliau sebagai seorang ulama dan pemimpin , teramat besar jasa dan pengorbanan sepanjang perjalanan hidup beliau.

Semoga Allah merahmati roh beliau dan menempatkan beliau bersama-sama kekasihNya.

Al Fatehah.

FARIZ MUSA
Ketua Koordinator
Jingga13 Malaysia

Wednesday, 11 February 2015

Ucapan DS Anwar Ibrahim di Kamar Perbicaraan Kepada 5 Hakim

Saya kekal dengan pendirian tidak bersalah ke atas pertuduhan jelek ini- insiden ini tidak pernah berlaku.

Ini merupakan satu fabrikasi lengkap yang terhasil daripada satu konspirasi politik untuk menamatkan kareer politik saya.
 
Kalian tidak langsung memberikan pertimbangan sewajarnya ke atas fakta kes yang diketengahkan oleh peguam saya sebermula hari pertama lagi – betapa insiden ini tidak pernah berlaku sama sekali.

Saya mampu memandang ke hadapan, tetapi melihat kepada kenyataan anda hari ini, nyata sekali ia sia-sia. Kelihatan seperti saya diperlekeh sekali lagi sebagaimana yang berlaku di Mahkamah Rayuan, dan ia terus dilakukan di sini selepas kami mengharungi ranjau perbicaraan selama 8 hari!

Bukan satu kebetulan bagaimana Pejabat Perdana Menteri mampu mengeluarkan kenyataan bertulis penuh atas keputusan kalian hanya beberapa minit selepas kalian menyampaikan penghakiman sebelum menjatuhkan hukuman.

Tatkala tunduk patuh pada perintah penguasa politik, kalian telah menjadi sebahagian daripada rakan kongsi dalam jenayah pembunuhan integriti dan kebebasan kehakiman. Kalian telah menggadaikan jiwa kalian kepada syaitan, menukarganti hati nurani kalian dengan keuntungan materialistik dan kesenangan serta jaminan jawatan.

Kalian mempunyai kesempatan terbaik untuk menebus kekhilafan – dengan memperbetulkan kesalahan masa lalu dan meletakkan kehakiman atas paksi yang benar serta mengukir nama kalian untuk anak-cucu kalian kenangi sebagai pembela keadilan yang sebenar-benarnya.

Akan tetapi kalian memilih untuk kekal di sisi gelap dan menenggelamkan moral kalian dalam kancah kepalsuan dan tipu muslihat. Apakah kalian tahu betapa kalian kini sedang bergelumang kekotoran dan penipuan lantas ketidakadilan tersebut akan menyelinap di setiap sudut Istana Kehakiman ini, dan saya bersimpati kepada kalian.

Benar, kalian telah menghakimi saya – dan saya akan, untuk ketiga kalinya, melangkah ke penjara, tapi ketahuilah yang saya sama sekali tidak akan tunduk. Cahaya kekal menyinari saya.

Tetapi kalian yang harus berasa malu tatkala kalian akan dinilai sejarah sebagai pengecut terulung atas nama kemanusiaan. Dengan kedudukan dan kuasa kehakiman yang tinggi, kalian membungkam begitu rendah untuk diperalat oleh penguasa politik.
 
Mahasiswa undang-undang dan kalangan professor jurispruden akan meneliti penghakiman kalian dan di saat mereka membedah alasan serta keputusan kalian, kredibiliti dan integriti kalian akan dicarik halus. Di saat itu kalian akan didedah sebagai perekayasa yang memakai jubah kehakiman hanya untuk memperlekeh keadilan.

Jangan sesekali kalian lupa, sebagaimana kita semua, kalian juga harus menjawab kepada Sang Pencipta. Kalian harus menjawab kenapa kalian berpaling daripada prinsip-prinsip yang telah kalian lafaz dan sumpah untuk ditegakkan.

Mereka yang datang ke kamar mahkamah perlu menunduk hormat dan memanggil kamu sebagai Yang Arif, tetapi tidakkah kamu tahu bahawa satu hari nanti kamu juga perlu menjawab kepada Yang Maha Arif? Di saat itu kamu memerlukan lebih daripada tunduk hormat untuk menghuraikan mengapa kamu dengan sengaja melanggar perintah Allah melalui Ayat 58 Surah An-Nisa.

Melangkah ke penjara, saya anggap sebagai satu pengorbanan buat rakyat Negara ini Saya telah berjuang hampir seluruh kehidupan saya demi rakyat Negara ini – dan demi rakyat jugalah saya bersedia untuk ke penjara dan menghadapi sebarang bentuk akibat.

Perjuangan saya akan diteruskan, ke mana saja saya dihantar dan apa jua yang diperlakukan ke atas saya.

Kepada sekalian sahabat dan rakyat Malaysia, izinkan saya merakamkan penghargaan jauh dari sanubari saya atas setiap dokongan yang telah diberikan. ALLAH SWT menjadi saksi, saya berjanji tidak akan didiamkan, saya akan berjuang untuk kebebasan dan keadilan dan saya tidak akan menyerah!

ANWAR IBRAHIM
10 FEBRUARI 2015

PENAFIAN TERHADAP SEBARAN DI MEDIA SOSIAL PEMBIAYAAN KOS SOLIDARITI KEPADA DS ANWAR IBRAHIM

Kenyataan Media
JINGGA 13 MALAYSIA

9 Februari 2015

PENAFIAN TERHADAP SEBARAN DI MEDIA SOSIAL PEMBIAYAAN KOS SOLIDARITI KEPADA DS ANWAR IBRAHIM

Tidak cukup dengan tindakan mengodam nombor telefon bimbit saya oleh pengodam UMNOBN dengan memfitnah dan menganinanya saya bermula semalam 8 Februari 2015 berkaitan satu sebarkan SMS yang berunsur ugutan dan jenayah, hari ini pula saya terus diserang dengan satu sebaran berunsur FITNAH dimedia sosial.

Sebaran yang kini tersebar di media Sosial ialah saya dikaitkan akan membayar elaun RM100 sebagai elaun solidariti dan RM150 bagi yang duit minyak setiap kenderaan pada 10 Februari 2015 pada jam 8.30 pagi bertempat di Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat, Tropicana sebelum menuju ke Istana Kehakiman sebagai tanda solidariti kepada DS Anwar Ibrahim kepada pada pejuang Reformasi.

Infomasi tersebut juga menyatakan bahawa Unit Amal PAS akan menyumbang elaun kehadiran, pengangkutan dan sarapan pagi pada tarikh dan masa yang sama bertempat di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur serta tuntutan RM400 dengan membuat tuntutan kepada YBhg Datuk Lajim Ukin sebaik sahaja mendarat kepada mereka yang sudah menempah tiket penerbangan dari Sabah dengan menyatakan saya sebagai org yang bertanggungjawab kepada mesej berkenaan.

Saya MENAFIKAN sekeras-sekerasnya informasi tersebut yang sedang bersebar media sosial termasuk telah menghubungi saya melalui pesanan What's up .

Tindakan bodoh dan memfitnah ini adalah satu tindakan terdesak pihak tertentu khususnya UMNOBN yang bertujuan melakukan sabotaj dan memburukkan kredibiliti saya dan JINGGA13 MALAYSIA .

Saya menyeru kepada pemilik akaun media Sosial khususnya Face Book menarik balik sebaran fitnah tersebut dan saya tegas  menafikan bahawa saya telah mengeluarkan informasi itu.

Sekali lagi saya menyeru agar pihak yang bertanggungjawab dengan segera menghentikan fitnah dan semoga Allah akan membalas jua.

MUAFAKAT*PRIHATIN*BERANI

FARIZ MUSA
Ketua Koordinator
JINGGA13 MALAYSIA

NOMBOR TALIFON BIMBIT DI GODAM LANGKAH DESPERADO UNTUK MEMFITNAH DAN MENGEKANG GERAKERJA RAKYAT HAKIM NEGARA

Kenyataan Media

9 Februari 2015

NOMBOR TALIFON BIMBIT DI GODAM LANGKAH DESPERADO UNTUK MEMFITNAH DAN MENGEKANG GERAKERJA RAKYAT HAKIM NEGARA

Pada 8 Februari 2015, bermula jam 6.02 ptg sehingga sekarang , talifon bimbit saya dihujani beratus talifon dan SMS oleh orang yang saya tidak kenali ekoran daripada satu pesanan SMS yang saya tidak tahu apa-apa dan membinggungkan saya.

Akhirnya setelah memohon penjelasan daripada beberapa orang yang menghubungi saya dengan nada yang penuh marah dan tidak puas hati akhirnya  ianya terjawab. Mereka telah menerima satu pesanan SMS daripada nombor talifon bimbit saya berbunyi " Bila maw byar hutang wa arr .. Lu jgn bikin panas.. Parang wa dh lme x mkn olang..call Wa blk!!!"

Justeru pada jam 7.38 ptg, saya telah membuat laporan polis di Balai Polis Mutiara Damansara,Petaling Jaya setelah menyedari bahawa nombor phone saya telah digodam oleh orang yang saya tidak kenali yang bertujuan memfitnah dan menginaya saya dan terganggu dengan hujanan bertalu-talu talifon dan SMS daripada orang yang saya tidak kenali marah,memaki dan sebagainya yang boleh menjejaskan nama baik dan keselamatan saya apabila melihat pesanan ringkas yang telah diprintskrinkan kepada saya berunsur satu jenayah yang boleh saya diambil tindakan undang-undang ke atas saya melalui nombor talifon bimbit milik saya.

Hujanan talifon dan SMS saya terima sehinggalah ke sekarang ini dengan nada kemarahan, makian serta ugutan dan saya juga turut dihubungi oleh anggota dan  Pegawai penyiasat daripada Balai Polis Dang Wangi bahawa ada terdapat banyak laporan polis terhadap saya sebagai pemilik nombor tersebut.

Tindakan mengodam nombor talifon bimbit saya adalah tindakan desperado yang saya yakin oleh pengodam daripada UMNOBN apabila juga turut digodam ialah nombor talifon bimbit YB Rafizi Ramli,Naib Presiden merangkap Setiausaha Agong Parti Keadilan Rakyat pada masa yang sama dan turut menghadapi masalah yang sama seperti saya, difahamkan tidak berbaur jenayah .

Saya yakin ini adalah tindakan bertujuan menginaya dan memfitnah kami agar dapat menghilangkan fokus kepada gerakerja program Rakyat Hakim Negara dan hari penentuan keputusan fitnah liwat 2 terhadap Dato Seri Anwar Ibrahim pada 10 Februari 2015 di Istana Kehakiman,Putrajaya.

Walaupun tertekan dengan ratusan talifon dan ratusan SMS termasuk laporan polis terhadap saya sebagai pemilik nombor tersebut , langsung tidak mematahkan semangat dan gerakerja saya bagi meneruskan mobilisasi dan gerakerja Rakyat Hakim Negara dan Hari Penentuan 10 Februari 2015 Keadilan Untuk Anwar Ibrahim.

Kesempatan ini saya menyeru seluruh rakyat Malaysia Untuk hadir ke program Grand Finale Bicara Anwar yang turut dihadiri pimpinan PR di Padang Timur ( hadapan Amcorp Mall,PJ) jam 9 mlm dan hari penentuan pada 10 Februari 2015 di istana Kehakiman,Putrajaya pada jam 9 pagi.

Lawan tetap lawan !!!

FARIZ MUSA
Ketua Setiausaha Pengelola
Parti Keadilan Rakyat

Ketua Koordinator
jingga 13 Malaysia