Thursday, 27 March 2014

JINGGA 13 KECAM HUKUMAN MATI KE ATAS 529 PENYOKONG MORSI

Kenyataan Media
JINGGA13 Malaysia

27 Mac 2014

JINGGA 13 KECAM HUKUMAN MATI KE ATAS 529 PENYOKONG MORSI

Jingga 13  Malaysia mengecam sekeras-kerasnya hukuman mati yang dikenakan oleh Mahkamah Mesir hari ini ke atas 529 orang penyokong Presiden Mesir yang dipilih secara sah menerusi pilihanraya,Dr.Mohamad Morsi Al - Ayyat.

Sesungguhnya hukuman ini merupakan pelanggaran hak – hak asasi manusia dan sistem demokrasi,yang mana El-sisi telah ,merampas kuasa dengan menggunakan tentera lalu melakukan kezaliman keatas penyokong Morsi yang membantah rampasan kuasa yang membelakangkan sistem demokrasi.

Hukuman ini jelas merupakan rentetan daripada langkah kuku besi yang didalangi oleh regim Adly Mansour dan El-Sisi untuk mengukuhkan cengkaman kuasa mereka. Cengkaman itu meliputi memberikan kuasa yang lebih besar ke atas Supreme Council of the Armed Forces (SCAF) yang bertindak mengekang kebebasan serta hak rakyat Mesir untuk bersuara!

Setelah sekian kalinya rakyat mesir khususnya penyokong Ikhwanul Muslimin turun ke jalanraya tanpa senjata membantah secara aman tindakan kudeta El-sisi yang yang secara jelas memperkosa nilai – nilai demokratik ,setelah banyak nyawa terkorban akibat dari tindakan ganas aparat – aparat regim pemerintah.

Jingga 13 Malaysia melihat hukuman mati yang dikenakan itu merupakan campur tangan regim pemerintah untuk mengugut warga Mesir menjelang pilihanraya Presiden Mesir tidak lama lagi. Selasa 25 Mac 2013, seramai 700 lagi saki baki daripada kira-kira 1200 para penyokong Morsi pula yang akan dibicarakan atas dakwaan mencetuskan huru hara serta mengancam ketenteraman awam.

Jingga 13 Malaysia menegaskan bahawa kemelut politik Mesir ini adalah polemik sejagat yang bakal menjejaskan kestabilan politik dunia. Kebangkitan rakyat Mesir merupakan simbol kebangkitan demokrasi berinspirasikan rakyat yang tertindas. sejak sekian lama. Sikap membisu serta menutup mata masyarakat antarabangsa merupakan pengkhianatan terhadap demokrasi itu sendiri!

Justeru Jingga 13 Malaysia menggesa rakyat Malaysia serta masyarakat antarabangsa untuk menyuarakan dengan protes mereka dengan lantang terhadap kezaliman ini. Demi ke arah memartabatkan Kebebasan demokratik,hak Asasi,agama Islam dan Keadilan sejagat.

MUAFAKAT*PRIHATIN*BERANI

AMIZUDIN AHMAT
Timbalan Ketua Koordinator
JINGGA13 Malaysia

Tuesday, 25 March 2014

CHINA MARAH KERAJAAN UMNOBN MALAYSIA! KEMUNGKINAN SERANGAN SIBER !

ALERT: KEMUNGKINAN SERANGAN SIBER DARI CHINA

YBhg. Dato’/Tuan/ Puan,

Dengan segala hormatnya izinkan saya menarik perhatian YBhg. Dato’/Tuan/ Puan kepada perkara di atas.

2. Adalah dimaklumkan bahawa Majlis Keselamatan Negara telah menerima makluman daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia mengenai kemungkinan serangan siber dari Republic of China berikutan perkembangan terbaru tragedi pesawat MH370.

3. Sehubungan itu, pihak ketua sektor dipohon untuk memantau dan memaklumkan mengenai perkara ini kepada agensi CNII di bawah kawal selia sektor masing-masing.

Sekian, terima kasih.

--
Norsalimi Binti Shaleh
Penolong Setiausaha
Bahagian Keselamatan Angkasa dan Siber
Majlis Keselamatan Negara
Jabatan Perdana Menteri

SELESAI JE PRK KAJANG,TERUS JUMPA MH370 ?

MUTAKHIR

Penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi - PM

2014/03/24 - 22:03:44 PM

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, sebentar tadi mengesahkan penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi.

Najib berkata, kedudukan itu dikira pembekal data satelit, Inmarsat, dan Cawangan Siasatan Kemalangan Udara (AAIB) United Kingdom menggunakan analisis yang belum pernah digunakan dalam siasatan seumpama itu. 

"Berdasarkan analisis baharu mereka, Inmarsat dan AAIB merumuskan bahawa MH370 terbang di sepanjang koridor selatan dan kedudukan terakhirnya di tengah Lautan Hindi, ke barat Perth. 

"Ini adalah lokasi yang terpencil, jauh daripada sebarang kawasan mendarat. Maka dengan rasa sedih dan berat hati, saya mesti memberitahu anda bahawa berdasarkan data baharu ini, penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi," kata pada sidang media khas di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) sebentar tadi.

---------------------------------

7 Mac 2014 , Datuk Seri Anwar Ibrahim dijatuhi hukuman bersalah dan penjara 5 tahun , tiba-tiba 8 Mac , Boeing 777 MH370 "hilang" dan "tenggelam" di Laut China Selatan.

Maka "hilang" dan "tenggelam" isu fitnah liwat 2 ?

Kerana PRK Kajang yang bertanding adalah PKR, maka dikaitkan Pilot MH370 adalah ahli PKR Cabang Subang.

Pilot hadir sewaktu perbicaraan rayuan kes fitnah liwat 2 dan kecewa dengan keputusan Mahkamah Rayuan. Lalu dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim .

MH370 belum jumpa lagi,dituduh Pilot bunuh diri dan rumah digeledah. Bagaimana tahu pilot bunuh diri? Sedangkan MH370 belum dijumpai.

Selesai je PRK Kajang 23 Mac , 24 Mac terus MH370 dijumpai. Maka "hilang" dan "tenggelam" cerita kekalahan BN dan kemenangan Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail.

Kenyataan Najib dalam Bernama,beliau berkata "membuat pengumuman berdasarkan analisis dari data yang di ambil dari AAIB dan Immarsat" , bermakna baru dapat hasil analisis dari data satelit tapi pesawat belum di temui lagi!

Lagi pun beliau hanya mendapat panggilan telefon dari PM Australia Tony Abbot tentang penemuan beberapa objek yg di percayai serpihan pesawat MH370. "Dipercayai"..... Tetapi telah membuat pengumuman hanya berdasarkan kepada panggilan telefon dan analisis data satelit ?

Pelik, Najib YAKIN bahawa itu adalah MH370 sedangkan Hisamuddin cakap operasi mencari diteruskan di Lautan Hindi yang mempunyai kedalaman yang luar biasa dan ternyata MH370 belum dijumpai.  Bagaimana Najib begitu yakin?

Mungkin Bomoh 1Malaysia mampu mengupas isu ini. Hebat APCO ye.